Zijn gezonde voornemens bulls**t

11-01-2018

 De lijstjes gezonde voornemens voor 2018 stapelen zich ondertussen op maar wat is nu het nut van al die goede voornemens? Is er wel een nut? Of laten we de lijstjes beter achterwege? Gezonde voornemens hebben zeker zijn nut maar ze zijn veelal onderhevig aan een aantal menselijke karakterfouten. Hierdoor blijven het vaak ongerijmde voornemens.

Nochtans zijn gezonde voornemens zeker geen slecht idee want jammer genoeg is de gemiddelde Vlaming, met een BMI hoger dan 25,3, te dik (bron: gezondheidsenquête 2013). Er is zeker ruimte voor verbetering en bovendien doet ieder van ons een procentuele duit in het zakje. Om hier in 2018 verandering in te brengen geven we graag een aantal tips prijs om de theoretische voornemens om te zetten naar praktijk.  

1. Me, myself and I

Doe het niet voor je zus, je man/vrouw, je baas, je hond, die skinny jeans of dat zwarte kleedje in de kast. Als je beslist om meer te gaan sporten en/of gezonder te gaan eten doe dit dan in eerste plaats voor de juiste persoon nl. je onontbeerlijke zelf. Want je gezondheid is voor niemand zo belangrijk en heeft in de eerste plaats voor niemand grotere gevolgen dan voor jezelf.

Bij voeding is het heel erg belangrijk dat je zelf de spreekwoordelijk 'klik' maakt. Het is een fenomeen dat op een bepaald moment (vaak na de feestdagen) in je leven plaatsvindt waardoor je - als bij toverslag - bereid bent om je volledige voedingspatroon te veranderen. Het is enkel en alleen op deze manier dat je voornemens omzet naar een lange termijnplan en uiteindelijk naar een gewoonte.

Conclusie: egoïsme is toegestaan.

2. Realiteit versus instagram

Stel realistische doelen! Start met het maken van een planning die haalbaar is. Zoek desnoods een expert op die je helpt met het opstellen van een planning op gebied van voeding.

Ga niet alles gaan schrappen wat 'slecht' is. Als je beslist om frieten en chocolade te bannen uit je leven, kan het gebeuren dat je de week erna een zware terugval hebt onder de vorm van één grote friet en twee stukken chocoladetaart. Uiteindelijk beslis je dan maar om de handdoek in de ring te gooien.
Realiseer je ook dat niemand perfect is. De diëtiste eet ook chocolade en de afgetrainde foodie op instagram eet ook niet altijd die gezonde granola met ongesuikerde yoghurt en superfoodbessen.
Het leven en meer specifiek het eten is geen instagramfoto die altijd perfect is.

Conclusie: Instagram is geen realiteit.

3. Geen 'DROEFTOETER'

Ben jij een 'droeftoeter' of een eeuwige-roze-brillende-optimist? Iedereen is diep van binnen wel stiekem een optimist, ja, jij daar ook. Het lukt niet altijd volledig zoals we het in ons hoofd voorgesteld hadden maar dat is oké. Kijk eens naar de dingen die jouw wel lukken en zie elke gram of elke juiste stap als een overwinning. Focus je dus voor al op de vooruitgang die je boekt tijdens je dieet. Vervang zinnen zoals 'Ik ben MAAR 200g kwijt' door 'ik ben AL 200g kwijt en ik eet al een pak gezonder'.

Conclusie: positief zijn met een grote P.

4. Hulp zoeken ≠ falen

Zoals ik al eerder aangaf is het absoluut geen schande om extra hulp in te roepen. Het is niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. Alles alleen uitpluizen is niet alleen veel werk het vergt ook heel veel wilskracht. Bovendien weet je na een tijd niet meer welke trend je moet geloven. Aarzel daarom niet om een hulplijn in te roepen. Die hulp kan je vinden onder de vorm van een expert (bv.: diëtiste) maar ook in de vorm van je partner, gezin, familie, vrienden, ... Samen koken of samen starten met een gezonde levensstijl zorgt vaak voor extra motivatie en geeft de nodige ondersteuning.

Indien je opzoek gaat naar een expert dan geven we je in onze praktijk graag een duwtje in de juiste richting!

Conclusie: samen is soms leuker dan alleen.

Via deze weg nogmaals een gezond, fit en vitaal 2018 gewenst!

En vergeet vooral niet: 'Yes you can!'