Quinoa - zaden crackers

04-12-2019

Met de feestdagen in het vooruitzicht, ben ik weer volop aan het experimenteren om te kijken wat ik allemaal op tafel kan toveren. Vandaag heb ik eens gekeken of ik niet op een zeer simpele manier crackers kan maken die ik dan weer kan gebruiken als dipper of als toastje. Het resultaat zijn deze quinoa - zaden crackers.

Ik heb gewerkt met quinoa die ik eerst gekookt hebt, zodat dit kan zorgen voor een extra binding in mijn cracker. Daarnaast is quinoa ook een graan die meer eiwitten bevatten en ook rijk is aan vezels. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat mijn crackers ook meer gaan vullen (ideaal om me er niet in te overeten).

Daarnaast heb ik er ook havervlokken aan toegevoegd, dit terug om te zorgen voor extra vezels, maar ook voor de binding. Waarschijnlijk heb je dit al gemerkt als je havermoutpap maakt, de mengeling van haver met iets vloeibaar, zorgt voor een papje. Dus als je een deeg wilt maken is dit ideaal.

Voor de smaak heb ik er ook wat pitten en noten aan toegevoegd, zelf heb ik gekeken wat ik in mijn kast had liggen en daarom gekozen voor pindanoten en zonnebloempitten. Natuurlijk kan je dit aanpassen naar pitten of noten die je zelf ook hebt liggen en lekker vindt. Ook voor de smaak zit er een kleine hoeveelheid ahornsiroop in en ook wat olie.

Afwerken doe ik dan met zaden (anders waren het geen zaden crackers). Terug heb ik gekeken wat ik allemaal heb liggen en vandaag heb ik dan gekozen voor een mengeling van lijnzaad en sesamzaad. Je kan eventueel ook afwerken met wat grof zeezout, zeker als je deze wilt gebruiken om zo te eten. Ik ga ze zelf als toastje gebruiken, dus doe ik dit nu liever niet.

Dan is het afbakken en klaar zijn de crackers. Het is zeker geen groot werk, op ongeveer een kwartiertje heb je alles gemengd en gebakken. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe dun je ze hebt gemaakt. Hoe dunner de crackers, hoe minder lang ze gaan moeten bakken. Ontdek snel het receptje om ze ook klaar te maken.

Quinoa - zadencrackers

Ingrediënten:

 • 50g quinoa
 • 40g havermoutvlokken
 • 20g zonnebloempitten
 • 20g pindanoten
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 1 eetlepel olie
 • 1 eetlepel water
 • 1 à 2 eetlepels sesamzaad
 • 1 à 2 eetlepels lijnzaad

Bereidingswijze:

 1. Kook de quinoa gaar. 
 2. Doe alle droge ingrediënten behalve de zaden (en de quinoa) in een blender en blendt fijn.
 3. Meng de olie samen met het water en de ahornsiroop. 
 4. Meng hieronder de droge ingrediënten en ook de quinoa. 
 5. Voeg gerust water toe, het is de bedoeling dat je een dik en soepel deeg krijgt.
 6. Rol het deeg uit tussen 2 bakpapieren (relatief dun).
 7. Haal het bovenste bakpapier weg en bestrooi met de zaden en rol nog een keer met de deegrol erover (zo kleven deze er beter in).
 8. Snijd de crackers zoals gewenst en leg met het bakpapier op een bakplaat.
 9. Bak de crackers krokant in een voorverwarmde oven op 180°C, ongeveer een 10 à 15-tal minuten
 10. Laat afkoelen op een rooster, zodat ze krokant blijven.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?