Moelleux au chocolat

14-12-2020

Ik ben zelf niet zo'n grote desserteter, meestal kies ik eerder voor een koffie (kan een speciale zijn). Maar vandaag heb ik ervoor gekozen om wel een feestdessertje te maken. Het is een moelleux au chocolat geworden. Want het is zo leuk om het te serveren en dan met je lepel het beginnen op te eten terwijl de chocolade er uit gutst.

Ik ga nu niet beweren dat dit het gezondste receptje ter wereld is, maar zoals je al weet genieten is natuurlijk ook zeer belangrijk. Om te zorgen dat we met enkele zaken rekening houden, heb ik ervoor gekozen om te werken met een margarine met een goede vetzuursamenstelling. Dus ik kijk dan naar hoeveel onverzadigde vetten er in zitten en dat dit meer dan 2/3 is. 

Het gebakje heb ik zelf gemaakt in siliconen muffinvormpjes. Op die manier kan je ze makkelijk uit de vorm krijgen en op het bord zetten. Want je wilt het niet meemaken dat het te vroeg openbreekt en je dessertje dus niet meer het wauw-effect heeft. 

De suiker heb ik vervangen door honing, want dit zorgt ervoor dat ik er minder moet gebruiken dan van suiker om dezelfde zoete smaak te krijgen. Want honing blijft natuurlijk nog steeds suiker, dus zoek ik een manier om het te verminderen. Je kan ook natuurlijk kiezen voor een andere zoetstof naar keuze. Dan ben ik natuurlijk wel niet zeker of dit hetzelfde resultaat zal hebben.

Om te zorgen dat je niet met stress zit, kan je dit dessertje gerust al een dag op voorhand maken. Bewaar het dan in de koelkast tot net voordat je het gaat bakken. Zo vermijd je stress en kan je genieten van de avond. Ik heb ervoor gekozen om de moelleux te serveren met wat vers fruit, dit om ook te zorgen voor een frisse toets naast het gebakje.

Moelleux au chocolat

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 100g pure chocolade
 • 60g bakmargarine
 • 1 koffielepel instant koffie
 • 1 ei + 1 eidooier
 • 20g honing
 • 1,5 eetlepel zelfrijzende bloem

Bereidingswijze:

 1. Smelt de bakmargarine samen met de chocolade au bain-marie en voeg de instant koffie toe. Laat nadien lichtjes afkoelen.
 2. Klop het ei met de eidooier en de honing op tot een bleke dikke massa.
 3. Spatel dit luchtige eimengsel door het chocolademengsel.
 4. Zeef de bloem erdoor en spatel voorzichtig om.
 5. Verdeel het mengsel over de vormpjes.
 6. Bak gedurende 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
 7. Dien op met wat vers fruit en eventueel een koffie.

SMAKELIJK!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?