Hartige zoete aardappelwafel

17-05-2021

Het is het begin van een drukke werkweek voor mij, dus dat betekent dat ik ook een snel gerechtje op tafel wou toveren. Daarom dat ik vandaag gekozen heb voor hartige zoete aardappelwafels. Deze zijn aan de ene kant gemakkelijk te maken, maar zitten ook standaard in mijn foodprep. Dus ik had er nog enkele in de diepvries zitten en dan is het enkel nog een slaatje erbij maken en je bent klaar. Een ideale combo als je het mij vraagt. 

De wafels zelf maak je natuurlijk met zoete aardappel, deze kan je eerst gaar koken of eventueel in de oven roosteren. Als je ze in de oven roostert ga je merken dat het toch net dat tikkeltje anders smaakt :). Dan is het alle ingrediënten toevoegen om er een heerlijke wafel van te maken. Kruiden kan je eigenlijk doen naar eigen smaak, ik heb nu een simpele variant gemaakt, maar je kan er ook currypoeder, paprikapoeder of andere kruiden onder mengen. Ook verse kruiden zijn zeker een aanrader om te gebruiken.

Als je wafels gebakken zijn, dan blijven ze 2 à 3 dagen goed in een afgesloten doos in de koelkast. Als je ze net zoals ik gaat foodpreppen, dan kan je ze na het bakken laten afkoelen en dan invriezen. In de diepvries kan je ze nog zo'n 3 maand bewaren, zorg er wel voor dat ze goed zijn ingepakt. Als je er dan van wilt eten laat je ze ontdooien en opwarmen gebeurt dan in een broodrooster. Zo zijn ze lekker krokant en ook lekker warm om van te eten. 

Nog een super combo is om ze te gebruiken bij de aperitief en dan na het opwarmen in stukken te snijden en af te werken met mozzarella en tomaat. Een beetje brushetta-achtig, maar toch op een andere manier. Eigenlijk is het een veelzijdig receptje, dus ik zou zeggen, veel plezier ermee!

Hartige zoete aardappelwafels

Ingrediënten:

  • 500g zoete aardappel
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 hand peterselie
  • 1/2 hand bieslook
  • 70g volkoren bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • een scheutje melk
  • 60g geraspte kaas
  • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken. Leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat en meng met olie, peper, zout en rozemarijn. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  2. Laat de zoete aardappel afkoelen, voeg wat melk toe en mix deze fijn.
  3. Snipper de lente-uitjes, peterselie en bieslook en meng deze samen met de andere ingrediënten onder de zoete aardappel.
  4. Verhit je wafelijzer en doe hierin wat beslag. Bak de wafels gaar en laat nadien afkoelen op een rooster. Zo blijven ze lekker krokant.
  5. Serveer met een slaatje.

Smakelijk!

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?