Gnocchi di Lottie

07-09-2019

Deze zomer ben ik in de verlofperiode naar Italië geweest en daar heb ik natuurlijk wat inspiratie opgedaan in de Italiaanse keuken. De eerste creatie is deze gnocchi di Lottie, ik heb eigenlijk een gerechtje dat ik op restaurant heb gegeten aangepast.

De gnocchi is eigenlijk een soort pasta die gemaakt wordt van aardappelen. Je kan deze in de winkel kopen, maar zelfgemaakt smaakt hij wel een stuk beter. Daarom dat ik deze week zelf gnocchi heb gemaakt. Dit receptje ben ik nu nog verder aan het uittypen en kan je morgen op de blog verwachten!

De gnocchi op zich is natuurlijk al lekker, maar ik het heeft nog een saus nodig, veel groenten en iets om aan onze eiwitten te komen. Dit combineer ik door te kiezen voor een gnocchi met een rucola-pesto, scampi, kerstomaten en verse rucola. Veel overheerlijke smaken die perfect op zichzelf kunnen bestaan, maar dit ook overheerlijk zijn in een gerecht.

Pesto kennen we allemaal van basilicum, maar door de toevoeging van de rucola krijgt deze pesto een leuke pittige toets. Je kan zelf de verhoudingen een beetje bepalen, maar het is de bedoeling dat je een redelijk lopende pesto krijgt. Aangezien deze de saus is van je gerecht, anders gaat het een droog boeltje worden.

De kerstomaten zijn momenteel nog lekker zoet en daarom dat ik ze net zoals de rucola gewoon rauw verwerk in de pasta. Je kan ze ook eerst roosteren in de oven (zoals ik doe in de geroosterde citroensalade) en dan verwerken in de pasta. De rucola meng ik onder de warme gnocchi, net voor het opdienen.

De scampi's maak ik klaar in de pan, omdat ik dit zelf gemakkelijk vind om te doen. Gewoon met een beetje olijfolie, peper en zout op en laten garen. Njam, al zeg ik het zelf. Je kan ze ook altijd zo klaarmaken als je ze wilt verwerken in een salade. Ik pel de scampi's wel op voorhand, want ik wil ze warm in mijn pasta gebruiken. Zelf vind ik het niet zo leuk om de scampi's nog te pellen als ze op mijn bord liggen, de hele tijd met mijn handen in mijn eten zitten, dat is niets voor mij. 

Gnocchi di Lotti

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 400 à 500g verse gnocchi
 • 200 à 300g rucola
 • 1 hand basilicum
 • 250g kerstomaten
 • 50ml olijfolie
 • 2 eetlepels pijnboompitten
 • 1 eetlepel geraspte parmezaan
 • 400g scampi's

Bereidingswijze:

Rucolapesto:

 1. Doe 1 hand basilicum, 2 handen rucola, de pijnboompitten en de parmezaan in een blender. Voeg de olijfolie toe (behalve 1 eetlepel).
 2. Blend het geheel totdat je een mooie pesto krijgt. Je kan eventueel nog wat water toevoegen als je hem liever lopender hebt.
 3. Kruid af met peper en zout naar eigen smaak.
 4. Doe de pesto in een kommetje en bewaar deze in de koelkast.

Het volledige gerecht:

 1. Bak de scampi's in 1 eetlepel olijfolie gaar. Kruid deze met peper en zout.
 2. Kook of bak de gnocchi kort, zodat deze opgewarmd zijn.
 3. Was de rucola en de kerstomaten, snijd de kerstomaten in partjes.
 4. Verdeel de rucola en de kerstomaten over de borden.
 5. Verdeel daarna de scampi's en als laatste de gnocchi.
 6. Serveer samen met de pesto, eventueel kan je er al wat pesto over 'drizzelen', maar het kan ook naar eigen smaak toegevoegd worden.

Smakelijk!

Lotte