Yoghurtcake

18-08-2020

De werkweek is terug bezig en daarom ga ik terug moeten mijn ontbijt voorbereiden. Want uitgebreid ontbijten zit er bij mij niet in tijdens de week. Meestal is dit een moment dat ik zo lang mogelijk in bed blijf liggen, opsta en vlug koffie maak (of beter dit doet mijn vriend) en dan mij klaarmaken. Als ik dan aangekleed beneden kom is het nog een kwestie van iets vlug te eten en koffie te drinken, daarna ben ik klaar om te beginnen aan mijn werkdag.

Ik kan mis zijn, maar ik denk dat dit bij veel mensen wel zo is (of je bent een echt ochtendpersoon). Daarom dat ik vaak op voorhand mijn ontbijt reeds voorbereidt, zodat ik zeker ben dat ik gezond ga kunnen ontbijten zonder al te veel moeite. Afgelopen weekend heb ik daarom deze yoghurtcake met rood fruit gemaakt. 

Deze kan je bewaren in de koelkast (zeker als het warm is) of in de diepvries en dan de avond ervoor uithalen. Ik zorg ervoor dat er een portie klaar ligt en dan moet ik dit 's ochtends maar nemen en kan ik ervan genieten. Meestal serveer ik er nog wat extra rood fruit bij en klaar ben ik. 

Voor het ontbijt snijd ik meestal 2 à 3 dunne plakjes of 1 dikkere plak, maar je kan deze ook perfect als tussendoortje eten als je dan kiest voor 1 snede. Zo heb je eigenlijk met 1 gerechtje verschillende momenten dat je ervan kan genieten. 

In de cake zitten er geen echt verrassende ingrediënten en ga je zien dat dit ook zaken zijn die je anders bij het ontbijt eet. Je hebt je koolhydraten en vezels binnen door de volkoren bloem. Je eiwitten door de eieren en ook door de skyr, de olie zorgt voor de vetjes die je nodig hebt in het ontbijt. En de frambozen zijn dan natuurlijk het fruit en hiervan kan je er extra serveren. 

De zoetstof is om ervoor te zorgen dat je cake niet te zuur zou smaken, je kan natuurlijk zelf kiezen wat je gebruikt als zoetstof. Daarom dat ik er heb bijgeschreven ter vervanging van hoeveel suiker het is. Zelf heb ik in dit recept gekozen voor stevia gemengd met rietsuiker. Deze gebruik ik wel vaker omdat ik hem lekker vind van smaak en door de rietsuiker heb je ook nog de eigenschappen van suiker. Maar natuurlijk kan je zelf kiezen wat je gebruikt om te zoeten.

Yoghurtcake

Ingrediënten:

 • 2 eieren
 • 125g volkoren bloem
 • Zoetstof om 125g suiker te vervangen
 • 100g skyr
 • 3 eetlepels olie
 • 1 koffielepel bakpoeder
 • Vanille-extract
 • 125g diepvriesframbozen

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed onder elkaar.
 2. Voor de frambozen kan je kiezen, je kan deze in stukjes erin verwerken, op hun geheel of zoals ik gedaan heb, door ze onder het deeg te mixen. Zo krijg je een leuke roze cake.
 3. Bak de cake gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. 
 4. Laat afkoelen en snijd deze dan in plakjes.
 5. Serveer samen met yoghurt (of skyr) en wat vers fruit.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?