Bananenbrood met pindakaas

09-08-2019

Hier  ben ik weer met mijn lievelingscombinatie: banaan + pindakaas = Happie Lottie!

Vandaag is de combinatie onder de vorm van bananenbrood, toen ik het recept de eerste keer las, dacht ik njammie. Nadat ik het gemaakt had, was ik wel een beetje teleurgesteld, de smaken kwamen niet echt tot hun recht. Dus heb ik er nog wat meer banaan en pindakaas aan toegevoegd. 

Het is nog steeds niet dat het overheersend smaakt, want dat is zeker niet de bedoeling. Ik heb het gegeten als ontbijt en dit in combinatie met een beetje zelfgemaakt aardbeien-chiaconfituur van Bieke, het receptje hiervan zal ze snel delen. De keuze hiervan is natuurlijk een beetje voor de hand liggend, een boterham met peanut butter and jam hoor je vaak in Amerika. 

Als je het klaarmaakt, blijf dan zeker bij je brood, zodat je zorgt dat je het niet te lang bakt. Anders heb je de kans dat het iets te droog gebakken is en dat is zeker ook niet de bedoeling. We gaan voor een smeuïg bananenbrood!

Waar moet je op letten bij de ingrediënten:

 • Bananen: zorg ervoor dat het goede rijpe bananen zijn, deze gaan zorgen dat je brood lekker zoet zal smaken en helpt ook voor de smeuïgheid. Ik kies ervoor om deze te prakken, zodat je nog wat stukken erin hebt zitten. Je kan deze ook in de blender stoppen of ervoor kiezen om 1 doormidden te snijden en dit dan vanboven te leggen. Dit presenteert ook mooi.
 • Pindakaas: bij een goede pindakaas is het belangrijk om naar je ingrediënten te kijken, deze mogen normaal enkel pindanoten en olie zijn. Andere toevoegingen zijn zeker niet nodig en maken het product ook minder puur. Heb je een goede blender, dan kan je deze gerust ook zelf maken. Ik heb me hier nog niet aan gewaagd, want dan zou ik de kom waarschijnlijk uitlepelen. 
 • Bloem of meel: kies voor een volkoren variant, zodat deze meer vezels bevat en dus gaat zorgen voor een vullender gevoel. Ik kijk altijd wat ik heb zitten in mijn kast, want door de kookworkshops en het experimenteren, heb ik veel verschillende soorten zitten. Let er wel op dat het een variant is met een relatief neutrale smaak, anders gaat je bananenbrood een kakofonie aan smaken worden.
 • Noten: ik heb gekozen voor pecannoten, want ik heb dit recept gemaakt tijdens een werkweekend met Bieke. Omdat ik geen honderd verschillende noten wou meenemen, werden het pecannoten. Het kan ook gerust met pindanoten of met walnoten, kijk ook hier wat je in huis hebt.

Veel bakplezier!


Bananenbrood met pindakaas

Ingrediënten (voor 1 brood):

 • 4 bananen
 • 3 eieren
 • 4 eetlepels pindakaas
 • 200g volkoren speltbloem
 • 1 koffielepel bakpoeder
 • 50g pecannoten
 • 2 eetlepels agavesiroop

Bereidingswijze:

 1. Meng de eieren met de bananen en de pindakaas, prak ondertussen de bananen fijn.
 2. Voeg de pindakaas, de bloem en het bakpoeder toe.
 3. Hak de pecannoten grof
 4. Meng onder het deeg.
 5. Doe het deeg in een anti-aanbakvorm
 6. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180°C. Afhankelijk van je oven moet hij er 35 à 40 minuten inzitten.
 7. Laat afkoelen en snijd in plakjes.

SMAKELIJK!

Lotte