Wortelspread

09-07-2020

Zin in eens iets anders op je boterham? Of een alternatief voor op een toastje bij de aperitief? Dan is deze wortelspread misschien het proberen waard. Ik heb geprobeerd om er veel smaak in te krijgen, maar ook om er extra eiwitten in te krijgen voor de vulling.

Ik heb gewerkt met aan de ene kant geroosterde wortels, deze kan je roosteren in de oven, op een grillpan of BBQ. Ik heb het op de BBQ gedaan, aangezien dat we gedaan hadden met eten, maar deze nog veel warmte gaf. Ook heb ik het al gemaakt met wortels uit de oven, het belangrijkste is dat je de wortels goed gaar laat worden.

De geroosterde wortels heb ik dan gemengd samen met cottage cheese. Dit is een smeuïge kaassoort die ik wel vaker gebruik om dingen te maken. Het voordeel is dat het zelf geen uitgesproken smaak heeft, maar wel zeer gemakkelijk als je het mengt met smaakmaker (denk aan kruiden en/of groenten). Zo voeg je er ook onmiddellijk een pak eiwitten aan toe. Dit gaat ervoor zorgen dat je spread ook vullender gaat zijn dan als het een gewone wortelpuree zou zijn. 

Alles wordt dan samen mooi gemengd en voila je hebt wortelspread. Je kan deze normaal gedurende 3 dagen in je koelkast bewaren. Zelf maak ik meestal een grotere hoeveelheid en dan kies ik ervoor om dit in ijsblokvormpjes te bewaren. Als ik er dan zin in heb ontdooi ik de hoeveelheid die ik nodig heb. Eenmaal ontdooid, nog eens goed roeren en je kan er terug van genieten. 

Hopelijk heb je er ook zin in gekregen!

Wortelspread

Ingrediënten:

  • 150g jonge wortels
  • 100g cottage cheese
  • 1 eetlepel olie
  • 1 koffielepel sesamzaad
  • Kruiden: zout, peper, currypoeder, paprikapoeder, ...

Bereidingswijze:

  1. Schil de wortels en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Kruid met peper, zout, currypoeder en paprikapoeder, je kan het eventueel nog meer kruiden. Bestrooi ook met de sesamzaadjes. Overgiet met de olie en bak de wortels gedurende 20 minuten op 180°C.
  2. Doe de wortels en het sap in een blender samen met de cottage cheese en blendt totdat je een smeuïg geheel krijgt. Je kan dit eventueel ook doen met een staafmixer.
  3. Kruid het geheel verder af met de kruiden naar keuze en waar je zelf van denkt dat er meer nodig is. 
  4. Zet de spread in de koelkast en besmeer hier later wat volkoren brood mee en geniet ervan!

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?