Waterzooi met kabeljauw
Met Gent als thuishaven werd het eens tijd dat we deze Gentse klassieker eens op onze blog plaatsten. Vandaag de dag is deze klassieker vooral bekend in Vlaanderen wanneer deze gemaakt wordt met kip. Maar wist je dat origineel het gerecht met vis gemaakt werd die gevangen werd in de Gentse grachten. Later werd er kip gebruikt omdat ze twijfelden of de vis die gevangen werd in deze Gentse grachten wel gezond was door het vervuilde water.
Ik maakte deze waterzooi met kabeljauw en maakte gebruik van heel wat groentjes zoals wortel, koolrabi en prei. Je kan zeker ook selder toevoegen wanneer je dit graag eet. Ook maakte ik gebruik van zure room. Deze kan je ook vervangen door een light room. Goed kruiden is aangewezen om de waterzooi voldoende smaak te geven. Wil je deze waterzooi nog meer smaak geven kan je zeker ook zelf een bouillon laten trekken. Dit vraagt alleen veel meer tijd, maar het zal wel lonen eens je het verschil proeft.
Wist je dat waterzooi het lievelingsgerecht was van de in Gent geboren keizer Karel V? Reden te meer om dit receptje eens zelf uit te proberen.
Waterzooi met kabeljauw
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1 prei
- 2 wortels
- 1 koolrabi
- 250g krielaardappelen
- 2 eetlepels olie
- 1,2 liter visbouillon
- 100g zure room
- 400g kabeljauw
- Peper en zout
Bereiding:
- Bereid de visbouillon.
- Snipper de ui en pers de look.
- Snij de prei, wortels, koolrabi is stukjes.
- Halveer de krielaardappelen.
- Verhit een grote ketel met de olie en fruit de ui en de knoflook gedurende een tweetal minuten.
- Voeg er vervolgens de prei, wortel, koolrabi en aardappelen aan toe en bak een tweetal minuten.
- Blus de groenten met de visbouillon en laat gedurende 15-20 minuten koken.
- Snij ondertussen de vis in blokjes.
- Verlaag wanneer de aardappel gaar zijn het vuur van de waterzooi zodat hij niet meer kookt.
- Meng de zure room door de waterzooi.
- Breng op smaak met peper en zout
- Leg de stukjes kabeljauw in de waterzooi en laat een vijftal minuten op laag vuur pruttelen.
Smakelijk!
Wout