Rijsttaart

28-08-2017

Net zoals iedereen hebben we ook eens zin in iets zoets of in een stukje taart. Deze keer was het Emma die iets heerlijks uit de oven heeft getoverd, namelijk een rijsttaart. Om het gezonder te maken dan de traditionele rijsttaart heeft ze gekozen voor een kruimeldeeg in plaats van een bladerdeeg. Dit omdat bladerdeeg wel dubbel zoveel vet bevat als kruimeldeeg, kijken we verder naar de energie, dan zien we dat bladerdeeg de helft meer energie bevat dan kruimeldeeg. Dus dit is al een makkelijke manier om het gezonder te maken. Voor de vulling is er dan gekozen om te werken met magere melk en een zoetstof. Wil je onze taart maken? Dan vind je hier het receptje. 

INGREDIËNTEN:

  • 130g dessertrijst
  • 1 l magere melk
  • 50g puddingpoeder
  • 9g zoetstof
  • 2 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 1 rol kruimeldeeg

BEREIDINGSWIJZE:

  • Breng 4/5 van de melk met de rijst aan de kook. Goed roeren tegen kleven en aanbranden!
  • Snijd de vanillestokjes overlangs in 2 en schraap de pitjes eruit en voeg ze bij de melk. Voeg ook de stokken toe voor extra smaak.
  • Los in de rest van de melk de puddingpoeder op
  • Wanneer de rijst ¾ van de melk heeft opgenomen voeg je het mengsel met de puddingpoeder toe.
  • Doe er de zoetstof bij.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Scheid de eieren en doe het eigeel onder de lauwe rijstpap.
  • Klop het eiwit op en meng het ook onder de rijstpap.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Rol het kruimeldeeg open en leg het met het boterpapiertje in de taartschaal.
  • Verwijder het overtollige deeg.
  • Prik er met een vork gaatjes in en laat 7 min. voorgaren in de oven op 175°C.
  • Breng de vulling in de taartbodem.
  • Bak nu nog eens 25 min. tot de taart goudbruin kleurt.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.