Macaroni met wortel en prei

17-01-2020

Ovenschotels, het zijn en blijven makkelijke gerechten in mijn hoofd. Want ik kan dit maken op een moment dat ik tijd heb en dan in de oven schuiven als ik wil eten. Dit zorgt er ook voor dat ik mijn foodprep iets beter aanpak, maar ook dat als ik thuis kom, dat ik mijn eten in de oven stop en dan nog enkele dingen kan afwerken.

Als ik denk aan ovenschotels, dan denk ik ook vaak aan mac and cheese. Dus de traditionele macaroni met hesp en kaas. Dit is niet onmiddellijk het gerechtje waar je aan denkt als je een gezonde maaltijd wilt maken. Daarom dat ik het receptje een beetje aanpas en er een variant van maak vol met groenten.

De gekozen groenten zijn wortel en prei, deze passen perfect bij het receptje. Daarnaast gaat de wortel een zoete smaak hebben en hierdoor is dit ook een gerechtje dat je kinderen kan voorschotelen. Zo hebben zij ook hun groenten binnen en hopelijk vinden ze het ook nog eens lekker.

De macaroni vervang ik door een volkoren variant, omdat deze meer vezels bevatten. Wat ervoor gaat zorgen dat de maaltijd gezonder is en ook verzadigender. Dit is natuurlijk iets wat we willen als we een lekkere ovenschotel eten als avondeten.

Volkoren pasta bevat evenveel kcal als witte pasta, maar het aantal vezels ligt een stuk hoger. Het aantal vezels is belangrijk voor hoelang we ons verzadigd gaan voelen na de maaltijd.

Als laatste moeten we natuurlijk ook nog de kaassaus maken. Zelf kies ik ervoor om met een gewone kaas te werken en geen magere kaas. De reden hiervoor is smaak, door het vet in kaas te verminderen, ga je ook de smaak ervan veranderen. Als je een kaassaus met magere kaas gaat maken, dan ga je er snel meer in gebruiken voor de smaak. Dus ik gebruik minder kaas en daardoor komt dit bijna overeen qua vet, maar ook is hij vol van smaak.

Hopelijk vind je dit ook een overheerlijk receptje. Als je er mee wilt variëren, dan kan je ook altijd kiezen om gerookte zalm te gebruiken in plaats van de hesp. Je kan ook de saus veranderen, denk bijvoorbeeld aan onze knolseldersaus. Of je kan ook kiezen voor andere groenten, zo is broccoli ook zeker een aanrader of champignons, ...

Macaroni met wortel en prei

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 1 prei
 • 2 wortels
 • 100g volkoren pasta
 • 100g kaas
 • 2 eetlepels bakmargarine
 • 2 eetlepels bloem
 • 500ml halfvolle melk
 • 120g gekookte hesp

Bereidingswijze:

 1. Was de prei en snijd deze in schijfjes.
 2. Schil de wortels en snijd deze in blokjes. 
 3. Kook de groenten samen met de pasta gaar.
 4. Maak ondertussen de kaassaus. 
 5. Smelt de bakmargarine en voeg de bloem toe.
 6. Meng goed en voeg langzaam de melk toe. 
 7. Voeg de kaas toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
 8. Snijd de hesp in blokjes en voeg deze toe aan de saus.
 9. Meng de pasta en de groenten onder de saus.
 10. Doe de pasta in een ovenschotel en werk af met nog wat Parmezaanse kaas.
 11. Bak de macaroni gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?