Kruidige peertjes
De feestdagen komen eraan en deze peertjes hebben dan bij veel mensen een vaste plaats op het menu. Gestoofde peertjes gaan perfect bij wild en andere soorten vlees.
Je kunt ze ook foodprepben en 1 dag van te voren klaarmaken. Bewaar ze nadien afgedekt in de koelkast en warm ze voor het serveren nog even op een zacht vuurtje weer op in het kookvocht. Je kunt ze uiteraard ook gewoon koud serveren.
Er zijn verschillende varianten van dit gerecht. Je kunt het bijvoorbeeld ook maken met rode druivensap i.p.v. alcohol of met port. Vervang de citroen door sinaasappel, voeg nog andere smaakmakers toe zoals laurier of gember. Eindeloos veel versies mogelijk dus.
Kruidige peertjes
Ingrediënten
- 500g stoofperen
- 125 ml rode wijn
- 1 el citroensap
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 2 kruidnagels
- 50g suiker, honing of evenredig zoetstof
- Eventueel zeste van appelsien of citroen
Bereidingswijze
- Schil de peren op hun geheel, maar laat het steeltje eraan zitten.
- Ze ze vervolgens in een pan recht.
- Voeg daarna de wijn toe, citroensap, kaneel, steranijs, kruidnagel en eventueel wat zeste.
- Voeg eventueel water toe want het is belangrijk dat het breedste deel van de peren onder staan.
- Zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Eens het vocht kookt, zet je het vuur op de laagste stand.
- De peren moeten zo'n 30min stoven. Let erop dat er steeds voldoende vocht in de pot zit.
- Wanneer de peren rood en zacht zijn, zijn ze klaar.