Appel donuts

02-12-2023

Joepie, het is december ! Dit is voor mij wel officieel de maand dat kerst dichterbij komt. Daarom heb ik vandaag lekkere, cosy, appel donuts gemaakt. Ze zijn namelijk ideaal als dessert voor kerst, of als tussendoortje op een koude (hopelijke nog eens een witte) winterdag. Ik vind ze wat vergelijkbaar met een appelflap, maar dan veel origineler!

Je hebt niet veel nodig om dit lekkere dessertje te maken, maar het maken van deze appel donuts neemt wel wat tijd in beslag. Het is ook niet super makkelijk, maar eenmaal je het onder de knie hebt, is het super leuk om deze te maken. Bovendien zijn ze ook super lekker!

In principe heb je enkel bladerdeeg, appels, honing, een ei, suiker en kaneel nodig. Dit zijn de hoofdingrediënten. Je kan er ook voor kiezen om je bladerdeeg zelf te maken, maar ik heb voor het gemak een voorgemaakte bladerdeeg gebruikt.

Ingrediënten: 

 • 1 pakje bladerdeeg
 • 2 grote appels
 • Honing
 • 1 ei
 • Poedersuiker

Kaneelsuiker: 

 • 60 g suiker 
 • 1 el kaneel 

Bereidingswijze: 

 1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
 2. Meng de kaneel en het suiker om de kaneelsuiker te maken. Zet opzij.
 3. Snijd het deeg in ongeveer 18 dunne reepjes (handige tip: gebruik hiervoor een pizza roller). Zorg dat het deeg koud blijft terwijl je de andere stappen voorbereid. Zet het even weg in de frigo.
 4. Snijd de appels in schijven.
 5. Snijd een rondje in de appelschijven om een donut vorm te krijgen, zorg dat dit groot genoeg is zodat je er later het deeg door kan steken.
 6. Neem 2-3 reepjes deeg per appel. Wikkel het bladerdeeg rond de appel tot de appel bedekt is. Zorg ervoor dat het grootste deel van de appel bedekt is.
 7. Herhaal tot het deeg opgebruikt is.
 8. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
 9. Neem nu het ei, doe het in een potje en meng.
 10. Bestrijk het deeg met het eimengsel.
 11. Bestrooi met de kaneelsuiker en wat honing.
 12. Bak gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
 13. Laat afkoelen voor ongeveer 30-45 minuten. Het deeg mag niet meer deegachtig zijn.
 14. Bestrooi met poedersuiker.

Smakelijk!

Ana Lía