Zorgen voor onze nieren

08-02-2018

Het is vandaag world kidney day ofwel wereldnierendag. Deze dag vind 1 keer per jaar plaats om ons bewust te maken hoe belangrijk onze nieren zijn. Een nieuw jaar staat ook gelijk aan een nieuw thema. Het thema dit jaar is "Nieren en de gezondheid van de vrouw". Nefrologisch diëtiste Emma Dequeker is natuurlijk een expert op dit vlak, dus daarom geeft ze jullie graag wat meer uitleg.

Wereldwijd heeft 195 miljoen vrouwen nierproblemen. Dit jaar staan vrouwen in de kijker omdat bepaalde nierziektes vaker vrouwen treffen en een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid en de zwangerschap.

Hoe houd ik mijn nieren gezond?

Onze nieren verdienen dus wel degelijk een beetje aandacht. Om je nieren in goede gezondheid te houden is het belangrijk om voldoende te drinken. Namelijk 1,5l per dag.

Daarnaast moeten we ook gezond eten en voldoende bewegen. Dit betekend voldoende groenten en fruit, volkoren granen, magere melkproducten,... en dagelijks minimum een halfuur fysieke activiteit. Zo kunnen we een gezond gewicht handhaven.

Eet niet teveel zout. Zout trek vocht aan. Wanneer we dus veel zout eten houd ons lichaam veel vocht vast. Dit verhoogt on bloedvolume en de bloeddruk. Ook in de kleine bloedvaatjes in de nieren.

Stop met roken. Roken verminderd de kwaliteit van onze bloedvaten en de bloeddoorstroming in de nieren.

Heb je pijn bij het plassen neem dan contact op met je huisarts zodat blaasinfecties zich niet uitbreiden naar de nieren.

Tenslotte, laat je nierfunctie regelmatig controleren, zeker als je tot een risicogroep behoort. Mensen die tot een risicogroep behoren zijn: mensen met diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht, mensen waarbij er bepaalde nierziekten in de familie zitten of mensen die al eerder een nierziekte hebben gehad.

Meer info of advies omtrent nierziektes en voeding? Aarzel dan niet om mij te contacteren!