Wortel- en aardappelfrietjes uit de oven met fetaroom

06-02-2019

Frietjes zijn oh zo lekker maar niet gezond. Daarom bieden wij jullie een gezonder alternatief in de oven. We kiezen nog steeds voor de traditionele aardappelfrietjes, maar vullen dit ook aan met zelfgemaakte wortelfrietjes. Doordat we er wortel aan toevoegen, vergroten we onze portie groenten en zorgen we er ook voor dat we niet te veel koolhydraten in één keer eten. 

Als ik zelf frietjes eet, dan heb ik graag iets om in te doppen. Traditioneel denken we dan aan mayonaise, maar ook hier hebben we een alternatief voor bedacht, namelijk fetaroom. De fetaroom is heerlijk om je frietjes in te doppen, maar daarnaast ook gewoon om te gebruiken als een dressing of sausje bij andere gerechten. Ik eet het in de zomer alvast graag bij een slaatje.

Benieuwd naar hoe we al deze lekkernijen hebben gemaakt? Dan kan je hier de receptjes vinden. Veel kookplezier!

Ingrediënten:

Voor de frietjes:

  • 1 grote aardappel
  • 1 grote wortel of 2 kleine wortelen
  • een snuifje peper en zout
  • Tijm
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de fetaroom:

  • 85 g feta
  • 125 magere, ongesuikerde yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 theelepel oregano
  • een snuifje peper en zout

Voor de afwerking:

  • een handje rucola

Bereidingswijze:

We beginnen eerst met de frietjes:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de aardappel en de wortelen in frietvorm.
  3. Doe ze allen in een braadslee (zorg ervoor dat ze elkaar niet bedekken, 1 laag dus).
  4. Kruid met peper, zout en verse tijm. Giet er de olijfolie over en meng goed. 
  5. Plaats in de oven gedurende 40 minuten.
  6. Prik na 30 minuten af en toe in de frietjes om te controleren of ze gaar zijn. 

Terwijl de frietjes in de oven zitten, beginnen we aan de fetaroom. Je kan deze ook eerst maken om dan te bewaren in de koelkast. Dit receptje is echt easy-peasy!

  1. Doe de feta, de yoghurt, het citroensap en de oregano in een kom en meng.
  2. Breng op smaak met peper en zout.

Dien de frietjes op met een toefje fetaroom en werk af met de rucola. Je kan dit zo opeten, maar je kan het ook serveren bij een slaatje, een stukje vlees zoals kip of een biefstuk. Nu ik dit op de blog zet, krijg ik er weer zin in en ga ik deze straks nog eens klaarmaken. Njam!