Wereld diabetesdag

14-11-2018

Vandaag is het Wereld Diabetesdag. Diabetes, de ziekte die ongeveer 1 op de 12 Belgen heeft. En de voorspellingen zien er niet goed uit, tegen 2030 zal dat 1 op de 10 zijn. Op wereldschaal hebben meer dan 425 miljoen mensen diabetes. Daarvan kan jij iemand zijn, want 1 op de 2 mensen die momenteel met type 2-diabetes leven is niet gediagnosticeerd. Dat wil zeggen dat de helft van de mensen die type 2 heeft het niet weten. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je bloed laat controleren.

Je hebt twee soorten diabetes: type 1 en type 2.

Diabetes type 1 ontstaan meestal op jonge leeftijd zowel bij kindjes als jongvolwassenen. Dit type ontstaat meestal bij kinderen en volwassenen jonger dan veertig jaar, maar kan ook op oudere leeftijd de kop opsteken. Door een fout in het afweersysteem worden de cellen die de insuline aanmaken afgebroken. Zo kan de alvleesklier dit hormoon niet meer produceren. Waarom het systeem het laat afweten, is nog onduidelijk. Erfelijkheid speelt vermoedelijk een rol.

Diabetes type 2 ontstaat door een onvoldoende werkzaamheid van insuline, in combinatie met de achteruitgang van de alvleesklier. Gezonde leefgewoonten kunnen helpen om type 2-diabetes te voorkomen.

  1. Hou je lichaamsgewicht onder controle

Met een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging bereik je het beste resultaat. Respecteer de principes van de voedingsdriehoek.

2. Beweeg regelmatig

Doe dagelijks minstens een halfuur aan matig intensieve lichaamsbeweging. Neem eens de fiets of doe dagelijkse activiteiten te voet zoals een krant halen of naar de bakker gaan. Ze leveren je al een behoorlijke dosis beweging op. Probeer ook je zittende momenten thuis of op het werk te verminderen: wandel rond tijdens het telefoneren of sta even recht als je al een tijd voor de computer zit.

Bewegen helpt niet alleen om je gewicht onder controle te houden.

Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren zodat het lichaam meer suiker opneemt.

3. Eet gezond

Eet vezelrijke voeding en vermijd vetrijke voeding. Zorg dus dat je voldoende groenten en fruit eet en kies voor volkoren graanproducten. Beperk ook je alcoholgebruik tot twee glazen per dag en liefst niet dagelijks.

4. Stop met roken

Bij mensen die roken reageert het lichaam niet meer goed op insuline, een hormoon dat de bloedsuiker in evenwicht houdt. De cellen worden er ongevoeliger voor. Als insuline niet meer goed kan werken, wordt de bloedsuiker te hoog.

Wil je meer informatie over hoe je een gezonde levensstijl opbouwt, aarzel dan zeker niet om een afspraak te maken.