Vegetarisch feestmenu
18-12-2017
Ben je vegetariër en wil je wat extra inspiratie voor de feestdagen? Dan vind je hier een voorbeeld van ons feestmenu. We hebben gekozen voor een groentetaartje als voorgerecht (met een zelfgemaakte bodem), verse pasta met paddenstoelen en truffelolie. Als laatste hebben we dan als dessert een hazelnotencrème gemaakt. Een heerlijke combinatie en zeker iets om naar uit te kijken!
Voorgerecht: hartig groentetaartje
INGREDIËNTEN:
Voor de bodem:
- 250 gram volkoren speltbloem
- 1 ei
- 1/2de theelepel oregano
- 1/2de theelepel rozemarijn
- snuifje zeezout
- 45 ml olijfolie ( komt overeen met 3 eetlepels)
- 50 ml water (of magere melk)
Voor de vulling:
- 300 gram broccoli
- 200 gram kikkererwten (uit blik)
- 1 sjalot
- 1 theelepel olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 3 eieren
- 300 ml water
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
- 10 stuks kerstomaten
BEREIDINGSWIJZE:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng handmatig de ingrediënten voor de bodem in een grote kom en kneed goed tot een mooie elastische bal.
- Strooi wat speltbloem over het aanrecht en rol het deeg dun uit met een deegroller.
- Met behulp van een ronde serveerring kan je de gewenste vorm uitsnijden.
- Vet de muffinbakplaat in met wat olijfolie en besprenkel met wat speltbloem. Klop de overtallige bloem af. Je kan gerust ook metalen serveerringen gebruiken die je dan bekleed met bakpapier
- Leg de speltbodempjes in de vormen en druk de randen goed aan (deze mogen gerust uit de vorm komen.
- Prik met een vork in de bodems en zet gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Stoom ondertussen de broccoli gedurende 10 minuten.
- Giet de kikkererwten in een zeef en spoel af tot het schuim verdwijnt.
- Fruit het sjalotje in een klein pan met een theelepel olijfolie.
- Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de kerstomaatjes) in een blender en mix.
- Halveer de kerstomaatjes.
- Verdeel de mix over de verschillende bodems en werk af met de gehalveerde kerstomaatjes.
- Zet gedurende 25 minuten in de oven.
- Controleer na 20 minuten.
- Zodra de taartjes licht gekleurd zijn haal je ze uit de oven.
- Serveer als hapje of als voorgerecht (garneer eventueel met geroosterde pijnboompitten).
Hoofdgerecht: verse pasta
INGREDIËNTEN:
- 400 gram volkoren bloem
- 4 eieren
- Snuifje zout
- 1 theelepel olijfolie
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 500 gram wilde bospaddestoelen (shitake's, bruine bospaddestoelen,...), schoongeborsteld
- 100 ml plantaardige light room
- 50 gram Parmezaanse kaas ( helft voor de saus + helft voor de garnering)
- Bladpeterselie
- Enkele druppels truffelolie
- Snuifje zeezout
- Snuifje peper
BEREIDINGSWIJZE:
Bereiding van de verse pasta (kan gerust de dag voordien)
- Strooi de bloem uit op het aanrecht en vorm een berg.
- Maak een kuiltje in het midden van het bergje bloem.
- Stort 1 voor 1 een ei in het kuiltje en meng telkens met de bloem alvorens het volgende ei toe te voegen.
- Voeg een scheutje olijfolie en een snuifje zout toe aan de deeg.
- Meng met je handen tot je een soepele egale deegbal krijgt. Hoe langer (minimum 10 minuten) je kneedt, hoe beter je nadien de deegbal kunt uitrollen tot dunne pastavellen.
- Met behulp van een pastamachine kan je dunne pastavellen uitrollen.
- Uit de pastavellen kan je met behulp van een mesje papperdelle uitsnijden (en dit naar eigen gewenste grootte en lengte).
A la minute
- Kook de papperdelle al dente (duurtijd is afhankelijk of je de papperdelle al dan niet laat drogen).
- Snipper het sjalotje en teentje knoflook fijn en stoof ze aan in olijfolie, voeg hieraan de grofgesneden gemengde paddestoelen toe.
- Na een 5 tal minuutjes voeg je de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe.
- Giet de papperdelle af.
- Serveer de pappardelle met de saus en breng op smaak met peper, zeezout en truffelolie.
- Garneer met fijngesneden bladpeterselie en sneeuw van Parmezaanse kaas.
Dessert: Hazelnotencrème
INGREDIËNTEN:
- 500 ml magere melk
- 1 vanillestok
- 3 eierdooiers
- 75 gram suiker
- 50 gram vanillepoeder
- 350 gram magere platte kaas
- 75 gram hazelnoten
- 3 eetlepels kristalsuiker
BEREIDINGSWIJZE:
Voor de hazelnotencrème:
- Halveer de vanillestok en haal de zaadjes er uit. Voeg de zaadjes en de rest van het vanillestokje toe aan de melk in een pan.
- Breng de melk aan de kook en haal daarna van het vuur.
- Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker en het vanillepoeder tot een romige massa.
- Roer de warme melk beetje bij beetje door het eierdooiermengsel.
- Zet tenslotte nog kort op het vuur om het te laten binden. Laat het niet koken (anders krijg je een eierkoek).
Voor de crumble van hazelnoten:
- Rooster de hazelnoten in een pannetje op een hoog vuur.
- Laat ze afkoelen en ontdoe ze nadien van het velletje. Dit door de hazelnoten tussen de handen te wrijven.
- Hou een 4 tal mooie hazelnoten opzij om ze te karamelliseren. De overige mix je fijn in een blender.
Voor de gekaramelliseerde hazelnoten:
- Warm 3 eetlepels suiker op in een vuurvast pannetje tot het karamelliseert.
- Gebruik een paperclip om de overgebleven hazelnoten te doppen in de karamel en laat afdruppen op bakpapier zodat men een karamelpiekje krijgt.