Vanille ijs delight

01-08-2018

Het weer mag dan al weer wat "Belgischer" zijn, dit wil niet zeggen dat we geen verfrissing meer kunnen gebruiken. Een nieuwe hittegolf is in aantocht. Wij hebben voor een gezond en verfrissend tussendoortje gezorgd. Namelijk vanille-ijs.

Ik hoor jullie al denken, vanille-ijs gezond? Inderdaad, het vanille-ijs dat je koopt in de supermarkt bevat veel vet en suiker. Daarom hebben wij er een "delight" versie van gemaakt, en dit ZONDER ijsmachine. je hebt wel wat geduld nodig terwijl het in de diepvries zit. Dus maak je het best voor de hittegolf ;).

Om er een light variant van te maken hebben we de suiker vervangen door zoetstof, de boter door margarine met een goede vetzuursamenstelling en we hebben ook voor magere melk gekozen. Dit maakt dit ijs "gezonder" het kant- en klare ijs, maar het is niet de bedoeling dat we ermee overdrijven. (bekijk hieronder de samenstelling die vergeleken wordt met gewoon vanille-ijs.)

Tijdens het bereiden heb ik een foodvideo gemaakt die je hieronder terug kan vinden. Dit maakt het voor jullie soms gemakkelijker om de verschillende stappen te volgen.

ENJOY!

VOEDINGSWAARDE (PER 100G)

Uit bovenstaande tabel kunnen we afleiden dat: het zelfgemaakte ijs minder energie aanbrengt (kcal). Daarnaast bevat het veel minder koolhydraten en suiker dan een aangekochte variant. Wat wel opvalt is dat de zelfgemaakte variant meer vet bevat, maar veel minder verzadigd vet. Terwijl aangekocht ijs meer dan de helft verzadigde vetten bevat is dat bij de zelfgemaakte variant maar 10%. Dit komt doordat we margarine gebruiken i.p.v. boter. Wat het verschil is tussen boter en margarine en verzadigde en onverzadigde vetten kan je binnenkort in een volgend blogbericht lezen.

INGREDIËNTEN

 • 1l magere melk
 • 500g margarine
 • 5 eieren
 • 2 zakjes vanillezoetstof
 • 40g zoetstof (a ratio 1/2 suiker)
 • 2 vanillestokjes

BEREIDINGSWIJZE

 1. Breng de melk samen met de margarine, de zoetstof en de pitjes uit het vanillestokje + stokje zelf aan de kook.
 2. Verwijder de vanillestok.
 3. Mix (staafmixer) er 1 voor 1, de eierdooiers door. (let op! Onmiddellijk mixen anders gaan ze stollen)
 4. Laat 10 uren rusten in de koelkast.
 5. Haal uit de koelkast en sla er met een klopper door.
 6. Zorg dat je een romige massa krijgt.
 7. Klop de eiwitten stijf. Spatel ze voorzichtig onder het geheel.
 8. Plaats in de diepvries, eerst zonder deksel tot hij hard is, daarna mag je het deksel erop plaatsen.
 9. Laat even ontdooien voor het scheppen.
 10. Serveer indien gewenst met fruit.