Tomatensalade

19-07-2019

De zomer is toch echt wel het seizoen van de tomaten, dan smaken ze terug overheerlijke en eet ik er ook met hopen. Daarnaast ga ik in de zomer ook zeer veel salades eten, omdat ik er verzot op ben. Dus de twee zijn dan ook gecombineerd in dit gerechtje. Het is een bijgerechtje, dat je perfect aan een andere salade kan toevoegen voor een extra toets. Of je kan er ook voor kiezen om het te serveren bij een BBQ.

In de salade heb ik er uiteraard voor gekozen om te werken met tomaat, anders zou de naam echt niet kloppen. Ik heb gekozen voor een mengeling van gekleurde kerstomaten, dit zorgt voor andere smaken, maar ook een mooi kleurenpalet. Daarnaast voeg ik er ook nog een rode puntpaprika aan toe. Deze gaat een zoete toets geven aan de salade en zorgt voor extra groentjes in de salade.

Daarnaast heb ik er ook wat smaakmakers aan toegevoegd, te beginnen met rode ajuin. Deze geeft onmiddellijk meer smaak aan je salade en is een stukje minder scherp dan gewone ajuin. Hij zorgt ook voor een lichte scherpe toets, die ook een beetje zoet smaakt. Je kan dit ook perfect vervangen door sjalot of lente-uitjes.

Dan wil ik er ook nog een zuur-zoete toets aan toevoegen en dit gebeurt onder de vorm van granaatappelpitjes. Deze passen perfect bij de kerstomaatjes en zorgen voor een andere textuur en ook een leuke afwisseling in smaak. En laat ons eerlijk zijn, het zijn precies diamantjes die in je salade liggen, dus ook mooi om te zien natuurlijk.

Dan ga ik dit geheel ook nog mengen met verschillende verse kruiden, dit geeft een heerlijk frisse toets, maar is ook gewoon lekker. Voor de smaak heb ik er ook nog een zoet-zure dressing bij gemaakt, gewoon om het geheel af te werken. Ik vond de salade leuk om te maken en ook super lekker. Hopelijk geniet je er ook van. Het recept kan je natuurlijk hieronder vinden.


Tomatensalade

Ingrediënten:

  • 500g kerstomaten (verschillende kleuren)
  • 1 rode punt paprika
  • 1 granaatappel
  • 1/2 rode ajuin
  • 1 hand peterselie
  • 1 hand basilicum
  • Andere verse kruiden zoals dille, munt, ... naar eigen smaak
  • Peper en zout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 2 eetlepels ahornsiroop

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ajuin en doe deze in een kom
  2. Snijd de kerstomaten in partjes, afhankelijk van de grote in 4 of 8.
  3. Snijd de puntpaprika in blokjes
  4. Meng alle groenten samen met de rode ajuin.
  5. Haal de pitjes uit de granaatappel en voeg deze toe aan de groenten.
  6. Meng alles voor de vinaigrette (olijfolie, frambozenazijn en ahornsiroop) en voeg deze aan de groenten toe.
  7. Meng alles goed onder elkaar en kruid af met peper en zout.
  8. Net voor het opdienen kan je de verse groene kruiden scheuren en onder de salade mengen, dan ziet deze er nog lekker fris uit.

Smakelijk!

Lotte