Tofu fritters met groene groentjes

08-02-2019

Zelf ben ik een absolute fan van de gerechten van Ottolenghi en dit gerechtje is dan ook een combinatie van verschillende dingen die ik bij hem heb gezien. Het is natuurlijk wel een redelijk lang recept en daarom dat ik het ook op een zondag deel. Dan heb ik eens tijd om wat meer bezig te zijn met mijn eten en dan deel ik dit graag. De maaltijd zijn eigenlijk 2 recepten die ook perfect apart gemaakt kunnen worden. Aan de ene kant maak ik tofu fritters, die overheerlijk smaken en die gerust met andere groentjes gegeten kunnen worden. Ik maak ze zelf vaak voor 2 keer, waardoor ik ze dan de dag erna in een salade kan oppeuzelen. Je kan ze ook maken als een hapje en dan serveren met bijvoorbeeld een guacamole als dip...

Tofu fritters staan bij mij vaak op het lijstje als ik foodprep in het weekend (het kan als hapje, bij een salade of gewoon bij mijn avondeten).

De groene groentjes zijn dan eigenlijk ook een receptje op zich. Je kan ze hier met de tofu fritters combineren, maar ze passen bij verschillende gerechten. Ook koud (terug voor bij een salade bijvoorbeeld) zijn ze overheerlijk. Het zorgt er ook voor dat je onmiddellijk veel kleur hebt op je bord! Door de combinatie met de amandelen en de sinaasappel zorgt het voor een verrassende smaaksensatie. Hopelijk vind je het ook lekker.

Hoe maak ik dit nu allemaal?

Ingrediënten:

Voor de groene groentjes:

  • 400g prinsessenboontjes
  • 400g peultjes
  • 80g amandelen
  • 1 appelsien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Kruiden: peper en zout

Voor de tofu fritters:

  • 350g tofu
  • 200g zoete aardappel
  • Kruiden: chilipoeder, paprikapoeder, kurkuma
  • 4 eetlepels volkoren bloem
  • Verse koriander (ongeveer 1 eetlepel)
  • 4 lente-uitjes

Bereidingswijze:

We beginnen eerst met de tofu fritters:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Kook de zoete aardappel gaar in licht gezouten water.
  2. Doe de ingrediënten (behalve de lente-uitjes) voor de tofu fritters in een blender en blend het tot een egale massa. 
  3. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en meng deze onder het mengsel. 
  4. Vorm balletjes van het mengsel en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Duw deze ook lichtjes plat.
  5. Bak de fritters in de oven gedurende 20 minuten op 180°C.
  6. Heb je graag een krokanter korstje? Dan kan je de fritters nog eventjes bakken in een pan. 

Dan maken we de groenten:

  1. Snijd de topjes van de prinsessenboontjes en was deze, net als de peultjes. 
  2. Kook de beide gaar in licht gezouten water. 
  3. Giet de groenten af en laat ze schrikken met koud water (zodat ze hun kleur mooi behouden).
  4. Bak de amandelnoten eventjes in een pan en hak deze dan fijn. 
  5. Rasp de zeste van de sinaasappel (let erop dat je niet teveel op het wit zit, want dit smaakt bitter).
  6. Meng de groenten samen met de amandelnoten en de sinaasappelzeste. Kruid af met peper en zout naar eigen smaak.

SMAKELIJK!