Spread van edamamebonen

26-07-2019

Zelf ben ik zot van verschillende dingen, zo eet ik doodgraag hummus, edamamebonen en avocado. Dus heb ik eens geprobeerd of ik mijn liefde voor de drie in 1 gerechtje kan samenbrengen. Het resultaat is deze overheerlijke spread geworden, of ik vind hem toch allesinds overheerlijk!

Hummus kennen we natuurlijk allemaal als een spread gemaakt op basis van kikkererwten. Dus heb ik geprobeerd om het te maken met edamamebonen in plaats van de kikkererwten. Zo heb ik al onmiddellijk een combinatie van de 2. De edamamebonen koop ik in de diepvries en deze ontdooi ik dan zoals vermeld op de zak. 

De edamamebonen en kikkererwten (gekookte variant) bevatten ongeveer evenveel calorieën (121 versus 123 kcal). Als je naar de voedingswaarde kijkt, dan zie je wel onmiddellijk dat de edamamebonen wel iets meer eiwitten bevatten dan de kikkererwten en iets minder koolhydraten. Dus zeker een goede vervanger als we er een vegetarisch broodbeleg van willen maken.

Om een smeuïge hummus te krijgen, wordt er normaal veel olie aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er goede vetten in zitten, maar zorgt ook voor een soms te vettige dip of broodspread. Daarom dat ik een deel van de vetten heb vervangen door avocado en er ook citroensap en water aan toevoeg.

Het citroensap is voor meerdere reden dat ik het toevoegen. Het zorgt voor een frisse en licht zurige smaak, maar daarnaast ook dat de avocado niet verkleurt. Ik heb het klaargemaakt en ook nog de dag erna van gegeten en de kleur was nog steeds mooi groen!

Als laatste werk ik de spread dan af met wat sesamzaadjes en wat lente-ui. Dit is voornamelijk als je het wilt presenteren als dip bij een aperitief. Als ik het maak als broodbeleg, dan meng ik dit er gewoon onder voor de smaak.

Je kan de spread dan eten als lunch op een boterham, met nog wat groenten erbij. Ik heb het ook al als eiwitbron/dressing gebruikt bij een salade. Je kan het ook gebruiken als een dipsaus met groenten op een aperitief, dus eigenlijk is het een veelzijdig product.

Spread van edamame

Ingrediënten:

 • 250g edamamebonen
 • 1 avocado
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 100ml water
 • 1 citroen
 • 2 lente-uitjes
 • 1 eetlepel sesamzaad

Bereidingswijze:

 1. Doe de edamamebonen samen met de avocado, olijfolie en het water in de blender. 
 2. Voeg het sap van een halve citroen toe (het resterende sap gaan we dan naar smaak toevoegen).
 3. Blend het geheel totdat je een mooi mengsel krijgt. Ik vind het niet erg dat er nog wat stukjes in zitten, dit is naar eigen smaak.
 4. Kruid af met peper en zout en eventueel nog citroensap.
 5. Snipper de lente-ui in ringen
 6. Doe de spread in een schaal en werk af met het sesamzaad en de lente-ui.

Smakelijk!

Lotte