Mexicaanse zoete aardappel

20-03-2019

Is het bij jou ook zo dat op vrijdag de (koel)kast gevuld is geraakt met overschotten van ingrediënten? Geen nood, je kan er een lekkere en snelle maaltijd mee op je bord toveren! Ik maakte er vandaag zo'n restjesdag van. 

Oorspronkelijk was ik van plan een gerechtje te maken met zoete aardappel en spinazie, maar aangezien er in de koelkast nog paprika overgebleven was, werd het een andere geïmproviseerde versie met paprika, maïs, rode ui, noten en rode bonen. Dit zijn twee vliegen in één klap: de restjes werden verwerkt én je hebt een lekker en eenvoudig gerechtje op je bord! Voor de afwerking maakte ik een bijpassende look-yoghurtdressing met een zure toets.

Ja, dit gerechtje is volledig vegetarisch, en wanneer de dressing wordt gemaakt met plantaardige yoghurt (bv. soja), is het zelfs volledig vegan. We doen er goed aan om wekelijks een vegetarische maaltijd in te plannen, zowel voor ons lichaam als voor het milieu. 

Wanneer we kiezen voor een vegetarische of veganistische maaltijd, is het belangrijk om na te gaan of de maaltijd evenwichtig is samengesteld. 

De maaltijd moet voldoende eiwitten, maar ook de juiste combinatie van eiwitten, bevatten. Door verschillende plantaardige eiwitbronnen met elkaar te combineren, kunnen we perfect vlees vervangen. 

De combinatie van de rode bonen, noten en de yoghurtdressing maakt van dit gerechtje een volwaardige vleesvervanger. 

Geniet ervan!

Mexicaanse zoete aardappel

Ingrediënten (voor 2 personen):

De aardappel zelf:

  • 1 (grote) zoete aardappel
  • 1 eetlepel olie
  • ½ rode ui
  • ½ paprika ( ¼ rood, ¼ geel)
  • 3 eetlepels rode/zwarte bonen
  • 2 eetlepel crispy maïs
  • 1 handjevol noten
  • Zeezout, cayenne peper

De dressing:

  • 2 eetlepels plantaardige yoghurt
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • Een snufje knoflookpoeder, zwarte peper en zeezout
  • Koriander naar eigen smaak/wens

Bereidingswijze:

  1. Spoel de zoete aardappel af met water en kook in zijn geheel (met schil) gaar in ongeveer 30 minuten (afhankelijk van de vorm/dikte).
  2. Pel ondertussen de ui en snij deze fijn.
  3. Was de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Snij in kleine (brunoise) blokjes. Verhit een beetje olie in een pan, voeg de rode ui toe en vervolgens de paprika. Laat 10 minuten sudderen.
  4. Spoel de rode/zwarte bonen uit blik grondig met water en laat uitlekken. Idem met de zoete maïs.Hak de noten fijn.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C
  6. Bereid de dressing: meng de ingrediënten onder elkaar.
  7. Wanneer de zoete aardappel gaar is, snij deze overlangs in twee en hol deze uit (vulling niet weg doen, zal deel uitmaken van de nieuwe vulling!).
  8. Breng de vulling in een kommetje en plet fijn; voeg de andere ingrediënten (paprika, ui, maïs, noten en bonen) eraan toe en meng voorzichtig dooreen.
  9. Vul de zoete aardappel opnieuw met dit mengsel.
  10. Laat nog 10 minuten op temperatuur komen in de oven.
  11. Serveer en werk af met koriander.

Smakelijk!

Birgit (stagiaire)