Italiaanse tempeh blokjes

03-07-2019

De afgelopen maanden werden er al enorm veel recepten gepost met de vleesvervangers: kikkererwten en tofu. Maar er bestaan natuurlijk nog zoveel andere vervangers. Daarom maakte ik (Chiara) eens tempeh op Italiaanse wijze.

Tempeh is een blok gefermenteerde sojabonen

Weet je niet wat tempeh is? geen paniek, ik zal in een notendop uitleggen wat het is, waarom het gezond is en wat je ermee kunt doen. Tempeh is eigenlijk een blok gefermenteerde sojabonen. Door het fermenteren is tempeh eigenlijk een ontzettend gezonde eiwitbron. Het bevat veel en hoogwaardige eiwitten die je lichaam snel kan opnemen. Daarnaast is het ook rijk aan B-vitaminen en mineralen, waaronder calcium, magnesium en ijzer. Deze beschermen je tegen schadelijke invloeden van binnen-en buitenaf. In vergelijking met peulvruchten en tofu bevat tempeh geen fytinezuur. Dit is een stof die van nature aanwezig is in alle peulvruchten. Door de afwezigheid van deze stof kan ons lichaam bovenstaande mineralen ongehinderd opnemen.

En geen onbelangrijke vraag, maar is het ook lekker? Zelf vind ik tempeh enorm lekker! Het leuke aan tempeh is dat je het iedere smaak kan geven die je maar wilt door te marineren. Ook de structuur is geweldig! Je kan het verwerken in een curry, salade, op brood of een burger. In mijn onderstaande recept kan je lezen hoe snel en gezond je tempeh kan bereiden. Dus zeker geen excuus om het niet te proberen!

Italiaanse tempeh blokjes

Ingrediënten

 • 200g tempeh 
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel tomatenblokjes
 • Kruiden: look, rozemarijn, tijm, basilicum, oregano

Bereidingswijze

 1. Zet een pan op het vuur met water.
 2. Snijd de tempeh in plakken van 1 à 2 cm dikte.
 3. Stoom deze 10 minuten, giet af en laat nog even droogdampen in de lege pan.
 4. Maak ondertussen de marinade: voeg de olijfolie samen met de tomatenblokjes en kruiden in een kom en meng goed.
 5. Snijd de tempeh in blokjes en voeg toe aan de marinade. 
 6. Laat deze blokjes ongeveer 1 uur marineren in de koelkast.
 7. Verhit olie in een pan en bak de tempeh blokjes enkele minuten.
 8. Serveer naar keuze.

Smakelijk, Liefs Chiara