Infoavond: Voedselallergie, wat moet ik doen?

12-03-2019

Op maandag 11 maart was op de praktijk in Gent een infoavond rond voedselallergieën. Deze werd gegeven door onze stagiaire Emma Zwaenepoel. Voor de mensen die niet aanwezig konden zijn maar graag willen weten wat er gezegd werd, is hier een samenvatting.  

Een voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Het is een abnormaal sterke reactie van ons afweersysteem op voeding die eigenlijk niet schadelijk is voor de mens. Onze voeding bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Bij een voedselallergie gaan we altijd reageren op de eiwitten uit de voeding, dit noemen we de voedselallergenen. Een voedselallergie wordt getypeerd door het verergeren van de klachten na iedere inname. Daarom is net zo belangrijk de voedselallergenen volledig te vermijden uit de voeding. 

Een kruisallergie of secundaire allergie is een allergische reactie op een voedingsmiddel waar we eigenlijk niet allergisch aan zijn. Het eiwit lijkt zodanig hard op het eiwit waar wel allergisch aan zijn dat ons afweersysteem geen onderscheid kan maken en gaat overreageren. Een voorbeeld hiervan is berkenpollen allergie met een kruisallergie voor appelen.

Er zijn 14 allergenen die wettelijk verplicht zijn om te vermelden bij de verkoop van voedingsmiddelen.  

Bron: Hygiena

Omdat deze allergenen in zodanig veel producten worden verwerkt is het soms moeilijk om te weten welke producten je nu kunt gebruiken? Daarvoor zijn er enkele tips.

Boodschappen doen met een voedselallergie = etiketten lezen 

Verpakkingen in de supermarkt hebben een ingrediëntenlijst, die weergeeft waaruit het product is samengesteld. Het ingrediënt waarvan het meest in het product zit staat het eerst in de rij. Bevat een product één van de 14 allergenen? Dan moet deze duidelijk vermeld worden in de ingrediëntenlijst, met een vermelding van de naam. En moet deze duidelijk te onderscheiden zijn van de andere ingrediënten.

Op sommige producten staat "kan sporen bevatten van..." dit wil zeggen dat er geen allergeen in verwerkt is, maar het in dezelfde fabriek is gemaakt waar wel allergenen aanwezig zijn en het product dus besmet kan zijn. Bij een voedselallergie moet je hier rekening mee te houden, dit kan al voor klachten zorgen.

Op restaurant is het de boodschap om je goed te informeren. Het is ook niet genoeg om het allergeen te verwijderen uit het gerecht. De andere voedingsmiddelen zijn ermee in contact gekomen en dit kan zorgen voor klachten.

Er zijn natuurlijk meer voedselallergieën dan deze veertien. Heb je een andere voedselallergie en weet je niet waar te beginnen of wil je nog extra hulp bij je voedselallergie, dan kun je zeker terecht bij Lotte en kijken jullie samen naar oplossingen.