Healthy casserole

24-11-2016

Heb je met de koude winterdagen in aantocht ook zin in warme winterse gerechten? Dan heb ik hier voor u het ideale recept. Ik heb het onlangs zelf nog gemaakt op een koude regenachtige dag. Het is lekker en achteraf moet je er geen spijt van hebben want het is ook gezond.

Ingrediënten:

  • 250g gemengd gehakt
  • 250g filet americain
  • 720g bloemige aardappelen ( +/- 12 stuks ter grootte van een ei)
  • 120ml magere melk
  • 600g wortelen (+/- 7 stuks)
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 250g ricotta (1 potje)
  • 150ml magere melk
  • 20g vetstof (Becel, alpro cuisine,...)
  • Peper, zout, nootmuskaat en Italiaanse kruiden
  • (indien gewenst voor de afwerking volkoren broodkruim)

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappelen.
  2. Reinig, wad en versnijd de wortelen en kook ze in ruim water met een takje verse rozemarijn en een laurierblaadje tot ze bijna gaar zijn.
  3. Meng het gehakt met de filet americain en kruid met peper en zout.
  4. Bak de uitjes aan met de look in de vetstof en voeg hieraan het gehakt en daarna ook de wortelen toe. Kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden.
  5. Pureer de aardappelen, voeg de magere melk toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Laat de ricotta langzaam smelten op een laag vuurtje, doe hier de magere melk bij en kruid opnieuw met peper, zout en Italiaanse kruiden.
  7. Stel de ovenschotel samen: start onderaan met het gehakt en de worteltjes, breng daarop de saus op basis van ricotta. Als laatste doe je de puree bovenaan.
  8. Werk af met volkoren broodkruim en nog wat Italiaanse kruiden.
  9. Plaats ongeveer 15 min. in de oven op 170°C.

Tip: dek af met aluminiumfolie indien het dreigt te verbranden

Smakelijk!

Ik hoop dat het jullie zal smaken op een koude winterdag

Geen zin om te koken? Het recept kan makkelijk gemaakt worden en ingevroren worden. Zo kan je er een volgende keer van genieten zonder dat je er veel werk aan hebt. Je hoeft het dan enkel in de oven te plaatsen.