Groene viscurry

01-09-2018

Gisteren had ik zin in een Oosters gerechtje en in vis. Doordat ik een hele dag en avond moet werken, is het dan soms wat moeilijker om iets snels in elkaar te stoppen. Dus tijdens mijn pauze heb ik er voor gekozen om een viscurry te maken. Deze kan ik snel maken en dan nadien laten pruttelen om lekkerder te worden. Dan gewoon meenemen naar huis en ik kan ook een lekker maaltijd op tafel toveren.

Bij het maken van een curry begin ik natuurlijk met de usual suspect: look, sjalot, gember, koriander, currypasta, citroengras, limoen en dergelijke. Of dit zijn tus de zaken die ik vaak in mijn curry's stop. Dan moest ik eventjes nadenken welke groenten ik er wou in verwerken. Dus ik heb gekozen voor groene groenten omdat ik ook nog een groene currypasta had staan. Zo gezegd zo gedaan: ik heb gekozen voor lente-ui, selder, broccoli en asperges. Als vis heb ik in de winkel gekozen voor een stevige witte vis. Hier kan je kiezen voor verschillende varianten, denk maar aan roodbaars, ...


Bij de kokosmelk gaat er bij mij wel wat meer denkwerk aan vooraf, want ik wil natuurlijk een gezond gerechtje op tafel toveren en dan wil ik dit niet volstoppen met verzadigde vetten. Iets wat we natuurlijk wel in de kokosmelk vinden. Daarnaast is het zo dat kokosmelk bij ons voor zeer veel verschillende zaken gebruikt wordt. Daarom dat ik naar het vetgehalte kijk als ik kokosmelk koop. Je kan er vinden van ronde de 17 à 18%, maar ook met minder vet. Zelf pas ik de regel toe dat ik opteer voor een kokosmelk met minder dan 10% vet. Eerlijkheidshalve moet ik dan wel toegeven dat je curry ook iets minder dik zal zijn, maar met de hoeveelheid groenten die we erin stoppen, valt dit mee.

Ingrediënten:

  • 1 broccoli
  • 4 stengels selder
  • 1 bussel asperges
  • 3 lente-uitjes
  • 1 hand koriander
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel gember
  • ½ limoen
  • 1 stengel citroengras
  • 1 eetlepel groene currypasta
  • 600g witte vis naar keuze
  • Wat vissaus
  • 1 eetlepel olie
  • 400ml kokosmelk
  • 250ml witte wijn

Bereidingswijze:

  1. Snipper de sjalot
  2. Snijd de groenten in een grote naar eigen keuze (ik zorg voor niet te grote stukken, ga je grovere stukken nemen, dan gaat je curry langer moeten pruttelen om alles te laten garen).
  3. Snijd de vis in hapklare stukken, probeer deze even groot te snijden.
  4. Doe de olie in de pan en begin de slajot hierin te fruiten. Rasp ondertussen de look en de gember en voeg deze ook toe. Blus nadien met het sap uit ½ limoen.
  5. Als de sjalot glazig is, voeg dan de selder en de broccoli toe. Voeg ook de lente-uitjes en de koriander toe, maar hou een klein deel apart voor de afwerking. Stoof lichtjes aan voor ongeveer een 3-tal minuten.
  6. Blus het geheel met de witte wijn en breng dit aan de kook. Laat ongeveer een 5-tal minuten koken, zodat de alcohol verdampt.
  7. Voeg de kokosmelk toe en breng terug aan de kook. Op dit moment voegen we ook de asperges toe.
  8. Laat de curry veder pruttelen, niet te hevig, tot dat de broccoli gaar is. Voeg de witte vis toe en breng het geheel aan de kook. Nu duurt het niet meer zo lang. We garen de witte vis in de curry en meestal duurt dit maar enkele minuten (afhankelijk van de grote van je stukken vis).
  9. Kruid af met de vissaus, dit zorgt voor een ziltige smaak in het gerecht, en eventueel ook nog wat peper. Verwijder dan ook het citroengras.
  10. Dien de curry op samen met wat volkoren rijst en werk af met de lente-uitjes en de koriander.