Granola met frambozen

31-07-2018

Omdat ik niet zo'n grote broodfan ben, zoek ik altijd naar alternatieven om te eten. Voor het ontbijt blijf ik vaak bij mijn traditionele granola, maar ik pimp deze ook graag eens om toch een andere smaaksensatie te krijgen. Daarom dat ik er vandaag voor gekozen heb om deze te combineren met frambozen.

Naast de granola heb ik ook mijn yoghurt eens onder handen genomen. Geen gewone, saaie yoghurt, maar een zelfgemaakte vanillevariant. Beide receptjes leer je hier kennen, maar eerst geef ik graag nog wat uitleg over enkele zaken die ik gebruik.

Ik heb natuurlijk geen verse frambozen in mijn granola gebruikt, want anders kan ik er geen grote pot van maken of blijft het toch niet zo lang goed. Wat heb ik dan wel gedaan? Ik heb gekozen voor gevriesdroogde frambozen. Deze zijn gedroogd en dus een pak langer houdbaar, maar ze zorgen ook nog voor die lekkere extra touch in de granola. Gevriesdroogde frambozen zijn misschien wat moeilijker te vinden, zelf heb ik er gekocht in de Albert Heijn, ook kan je ze online vinden en in andere winkels. Ik ben gewoon naar de eerste winkel geweest bij mij in de buurt.

De gevriesdroogde frambozen zijn dus eigenlijk de gewone frambozen die gedroogd worden, er is dus geen suiker of dergelijke aan toegevoegd. Hierdoor is het ook zo dat we geen suikerbom maken van onze granola, want we proberen het natuurlijk gezond te houden. Binnenkort (ik ben hem momenteel aan het schrijven) ga je op onze blog ook eens wat meer uitleg vinden over granola en leren hoe je een gezonde granola kan vinden. Dit zowel in de winkel als wanneer je hem zelf maakt, want ik krijg op mijn praktijk daar nog veel vragen over.

Naast de gevriesdroogde frambozen maak ik in mijn granola ook gebruik van zaden en noten. Welke soorten je gebruikt kan je eigenlijk zelf kiezen. Ik koop meestal een mengeling en kijk dan in mijn kasten welke zaden ik nog heb liggen. Wel is het zo dat ik vaak chiazaad ga toevoegen aan mijn granola. Dit niet omdat chiazaad zoveel goede eigenschappen heeft en daardoor beter is dan andere zaden, maar omdat dit in combinatie met water zorgt voor een binding. Ik heb graag stukken die aan elkaar hangen in mijn granola en dan natuurlijk liefst niet doordat ik er veel suiker of vet aan toevoeg. Dus kies ik voor wel een beetje honing (dit is voor de smaak) en daarnaast voor water met chiazaadjes.

Ik denk dat dit de belangrijkste zaken waren die ik eens moest uitleggen, dus dan beginnen we nu met de receptjes.

Ingrediënten:

 • 300g havermout
 • 200g gemengde noten
 • 100g gemengde zaden (bv. lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, ...)
 • 50g chiazaad
 • 50g gevriesdroogde frambozen
 • 4 eetlepels honing
 • 12 eetlepels water

Bereidingswijze:

 1. Hak de noten fijn.
 2. Meng de noten samen met de haver en de zaden (niet met het chiazaad).
 3. Verwarm het water lichtjes en meng hierin de honing zodat deze oplost.
 4. Meng de chiazaadjes onder het water en laat dit eventjes weken (ongeveer een 5-tal minuten).
 5. Meng het water onder de haver, roer goed.
 6. Doe het mengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zorg ervoor dat het niet te dik ligt zodat alles goed kan bakken.
 7. Bak de granola in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30 minuten (roer om de 10 à 15 minuten eens door de granola).
 8. Haal uit de oven en laat afkoelen!
 9. Meng de granola met de gevriesdroogde frambozen en doe in een pot die je kan afsluiten.

Mijn ontbijtje

Zoals ik daarnet al vermeldde heb ik de granola gemaakt, maar als ontbijt heb ik dit gecombineerd met yoghurt en fruit. Ik had geen zin in een saaie yoghurt, dus heb ik er een vanille yoghurt van gemaakt. Dit is zeer simpel te maken, maar o zo lekker! Hoe maak je het?

 1. Neem je yoghurt en doe deze in een kommetje.
 2. Neem een vanille peul en snijd deze in 2
 3. Haal het merg uit 1/2 peul en meng deze onder de yoghurt
 4. Indien gewenst kan je nog iets toevoegen om te zoeten (ik vind dit zelf niet nodig).

Ik heb dan mijn ontbijtje gemaakt, wat vanilleyoghurt gemengd met blauwe bessen (extra fruit bij het ontbijt is altijd een goed idee) en dan afgewerkt met de frambozengranola. Geloof me zo is het leuk opstaan en krijg ik toch energie om een dagje te werken.