Goede voornemens, hoe pak je dit aan?

05-01-2020

Het is zover, 2020 is er, dus dat betekent voor vele onder ons dat we ook volop bezig zijn met het maken van goede voornemens. Maar hoe pak je dit nu eigenlijk aan en hoe zorg je ervoor dat je voornemens ook tot een goed eind komen? Daar vertellen we je vandaag graag alles over. Dit aan de hand van de SMART-principes, dit gebruiken we voor doelstellingen en dus ook voor voornemens

De T = tijdsgebonden en dit is onmiddellijk reeds ingevuld door het voornemen, want het is iets wat we binnen het jaar willen bereiken. Je kan hieronder ook lezen waaruit SMART nog bestaat.

Wees realistisch

Goede voornemens komen voor in alle maten en vormen, maar het is belangrijk dat je ook kijkt wat er voor jou realistisch is. Het is de bedoeling dat je inderdaad de lat wat hoger legt, maar wel op een realiseerbare hoogte. Is je voornemen dat je meer wilt sporten? Dan kan je kijken hoe je dit gaat aanpakken. Dus hoe vaak wil je sporten en wat vind je effectief leuk om te doen. Zorg er dus voor dat je voornemen iets is wat je echt wilt bereiken.

R = Realistisch     A = acceptabel

Zorg ervoor dat je weet wat je voornemen is

Het opstellen van een goed voornemen, is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt wat je effectief wilt doen. Het is dus zo dat we specifiek willen zijn, wat bedoel ik hiermee? Als we zeggen dat we gezonder willen worden of een gezonde levensstijl willen creëren, dan is dit vaag. 

Hoe gaan we dit doen? Wat wil je dus doen om een gezondere levensstijl te hebben. Dit kan zijn dat je bijvoorbeeld kiest dat je gaat voor het sporten. Dan is het ook nog kijken hoe je dit gaat aanpakken, want meer sporten is nog steeds iets te vaag. Kies dus voor iets wat meer toont wat je wilt bereiken, zoals 2 keer per week gaan sporten.

S = specifiek       M = Meetbaar

Moet ik het alleen doen?

Kijk of je het alleen kan doen of je hulp nodig hebt om je voornemen tot een goed eind te brengen. Het inroepen van hulp kan je op verschillende manieren doen, je kan kijken om samen met je vrienden af te spreken. Maar je kan ook professionele hulp inschakelen om je doel te bereiken.

Probeer hier ook te denken wat je zelf nodig hebt om je voornemen tot een succes te brengen. Het inroepen van hulp is zeker geen schande. Het kan je juist helpen om het bos door de bomen te zien, want als je alles alleen moet uitpluizen, dan is het lastig. Dat is bijvoorbeeld iets wat wij in de praktijk doen, we kijken samen met iedereen die bij ons komt hoe we hun voornemen of doel tot een goed eind kunnen brengen.

Hopelijk lukt het om je voornemen voor 2020 tot een goed eind te brengen, deze maand geven we sowieso elke dinsdag een tip op onze facebookpagina om je op weg te helpen.

 Ook kan je op onze blog dit jaar ook weer veel recepten, tips en dergelijke vinden, dus ook zo helpen we je om je voornemens tot een goed eind te brengen!