Vogelnestjes

27-06-2020

Voor mij is dit een beetje nostalgie, als kind at ik al super graag vogelnestjes. Dus heb ik er vandaag nog eens gemaakt, want dan kan ik er onmiddellijk meerdere maken en dan invriezen om later in de week van te genieten. 

Om de vogelnestjes gezonder te maken, kies ik ervoor om deze te maken met kalfsgehakt. Dit bevat minder vet dan gemengd gehakt of varkensgehakt. Ook kan je kiezen voor gemengd gehakt, maar let er dan gewoon op dat rund of kalf eerst staat. Dan betekent dit dat er meer kalfs of rundsvlees in zit dan varkensvlees. Wat het terug wat magerder maakt. 

Daarnaast ga ik de vogelnestjes niet bakken, maar ik kies ervoor om deze te koken in groentebouillon. Zo heb je aan de ene kant een heel lekkere smaakt, maar dan ga je ook zien dat je geen extra vet toevoegt, maar ook uit je gehakt komt. Dus dat zorgt ervoor dat dit een lichter gerechtje wordt dan dat je misschien denkt. 

De vogelnestjes serveer ik dan met een super lekkere tomatensaus met champignons in. En omdat ik thuis iemand heb rondlopen die doodgraag puree eet, ga ik er vandaag ook puree bij eten. Dit zou niet mijn eerste keuze zijn, zelf eet ik dit eigenlijk een stuk minder graag. Je kan het natuurlijk ook met pasta of rijst eten, afhankelijk van wat je zelf lekker vind.

Vogelnestjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 2 eieren
 • 300g kalfsgehakt
 • 400g champignons
 • 500ml tomatenpassata
 • 200g kerstomaten
 • 1 ajuin
 • 1 eetlepel olie
 • 1l groentebouillon

Bereidingswijze:

 1. Kook de eieren gedurende 10 minuten, haal ze uit het water en dompel onmiddellijk onder in koud water.
 2. Kruid het kalfsgehakt naar eigen smaak en verdeel deze in 2. 
 3. Druk het gehakt plat tot een soort van pannenkoek en pel dan de eieren en leg dit erin. Doe het gehakt dicht en maak een soort bolletje van het geheel waar het eitje in het midden zit.
 4. Breng de bouillon aan de kook en kook hierin de vogelnestjes gedurende 20 minuten. Ondertussen kan je de saus maken.
 5. Snipper de ajuin en bak deze glazig in de olijfolie.
 6. Snijd ondertussen de champignons in partjes en voeg deze toe en bak mee aan.
 7. Blus het geheel met de tomatenpassata en breng aan de kook. 
 8. Snijd ondertussen de kerstomaten in 2 en voeg deze toe aan de saus.
 9. Kook de saus totdat de champignons gaar zijn. voeg de vogelnestjes toe en dien op.

Smakelijk!

Lotte