Zoete aardappelwafels

14-06-2019

Zelf ben ik iemand die het super vindt om eens iets nieuws uit te proberen voor het ontbijt. Vandaag deel ik dan ook een receptje dat ik al vaak tijdens de kookworkshops gemaakt heb en dat ik zelf ook vaak als ontbijt eet. Namelijk mijn zoete aardappelwafels.

Je hebt ze misschien verschijnen op onze instagram stories toen we op weekend waren naar de Ardennen. We hebben dan een heel weekend samen gekookt en geschreven over emotioneel eetgedrag. Dus dan was dit ook het ideale moment om te kijken wat andere mensen nu eigenlijk van deze wafeltjes vinden.

Het lijkt op het traditionele gerecht van wafels, maar je gebruikt natuurlijk ook zoete aardappels in het deeg (anders zou de naam zeer slecht gekozen zijn). De aardappel heeft al een licht zoete smaak en hierdoor heb je minder dingen nodig om de wafels zoet te maken. Ik heb gekozen om een zoete variant te maken, dus voeg ik er ook honing aan toe.

Om de wafels vullend te maken, kies ik natuurlijk ook nog voor er wat eiwitten aan toe te voegen (onder de vorm van melk en uiteraard de eitjes) en daarnaast ook wat vezels (onder de vorm van volkoren bloem en havermout). Eenmaal dat de wafeltjes gebakken zijn, kan je deze onmiddellijk opeten. Dit doe ik dan meestal in combinatie met vers fruit en nog wat yoghurt.

De wafels kan je ook gerust invriezen, om er dan 's ochtends van te genieten kan je ze in de broodrooster stoppen. Zo ontdooien ze en zijn ze ook nog eens warm om van te genieten. Normaal kan je er ook een hartige variant van maken, dit heb ik zelf nog niet gedaan, maar staat wel op mijn to do - lijstje.

Zoete aardappelwafels

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappelen
  • 100g volkoren bloem
  • 2 eetlepels havermout
  • 70ml sojamelk of halfvolle melk
  • 3 eetlepels honing
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eieren
  • snuifje zout


Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in grote stukken. Daarna koken we deze gaar in ruim water. Laat ze nadien uitlekken.
  2. Pureer de zoete aardappel totdat deze zeer fijn is, je kan hem eventueel reeds mengen met de sojamelk om hem fijner te kunnen pureren.
  3. Meng alle droge ingrediënten onder elkaar.
  4. Doe de eieren in een kom en klop deze los, voeg nadien de zoete aardappelpuree (en eventueel de melk) en de olie toe en meng goed onder elkaar.
  5. Voeg hierbij dan de droge ingrediënten en meng goed.
  6. Laat eventjes rusten.
  7. Verwarm het wafelijzer en schep hierin wat deeg. Maak geen te grote wafeltjes, maar hou ze eerder aan de kleinere kant.
  8. Bak totdat ze mooi goudbruin zijn.
  9. Dien op met wat fruit en eventueel een sausje gemaakt op basis van yoghurt of platte kaas.

Smakelijk,

Lotte