Rode vruchten siroop

14-08-2020

Door de warmte moeten we natuurlijk veel water drinken, zodat we zeker niet uitdrogen. Water op zich vind ik zelf nooit echt een probleem, maar soms heb ik ook gewoon eens zin in iets anders. Daarom dat ik graag eens siropen maken zodat ik deze kan gebruiken om mijn water een extra toets te geven. 

Ik maak de siroop en nadien bewaar ik hem in mijn koelkast in een afgesloten flesje voor maximum een maand. Op die manier kan ik hem steeds gebruiken om iets lekkers te maken. Dit kan zijn door er een limonade mee te maken zoals vandaag, of je kan hem als smaakmaker gebruiken in yoghurt of een fruitsalade. Ik vind het ook overheerlijk om te gebruiken als topping op een kaastaart.

Het principe van de siropen is steeds hetzelfde, alleen is het belangrijk om eens na te denken over je smaken. Vandaag heb ik gekozen voor rode vruchten, gewoon omdat deze in het seizoen zijn. Zelf vind ik ze vaak wel nog duur, dus ik heb deze siroop niet gemaakt met verse rode vruchten, maar met een diepvries variant. Ik heb om te bewaren en een extra zure toets erin te hebben, er ook nog citroensap aan toegevoegd. En uiteraard ook iets om te zoeten, ik heb gekozen voor pure rietsuiker. Dit omdat ik de conserveereigenschappen van suiker nodig heb.

Je kan ook kiezen voor een zoetstof, maar dan ga je de siroop minder lang kunnen bewaren. Op de hele siroop voeg ik 2 eetlepels suiker toe en daarom dat ik het niet vervangen heb. Het is op het einde van de rit nog steeds toegevoegde suiker, maar de hoeveelheid valt mee. De siroop mag dan lang pruttelen en we zijn klaar.

Voor er een limonade van te maken, doe ik een klein beetje in een glas, samen met een takje verse munt en een aardbei. Daarna is het afwerken met water, ik heb voor bruiswater gekozen, maar dit kan ook met plat water. Dit hangt er een beetje vanaf wat je zelf lekker vindt. 

Rode vruchten siroop

Ingrediënten:

  • 400g rode vruchten (mag diepvries zijn)
  • 1l water
  • 2 citroenen
  • 2 eetlepels suiker

Bereidingswijze:

  1. Pers de citroenen en doe het sap in een kookpot. Voeg hieraan de rode vruchten, het water en de suiker toe.
  2. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat het een hele tijd pruttelen (ik heb het ongeveer een uur opgezet), zodat je een mooie siroop krijgt.
  3. Zeef nadien de siroop en doe deze in een flesje die je kan afsluiten. Bewaar de fles in de koelkast en gebruik hem om zelf limonade te maken of gerechtjes te pimpen.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?