Instantnoodles

06-09-2019

Waarschijnlijk weet je het al, maar ik al het toch nog eens herhalen. Zelf ben ik niet zo'n grote broodeter en daarom ga ik steeds op zoek naar leuke alternatieven om te eten als lunch. Toen ik een tiener was, dan gaf ik vaak eens de voorkeur aan instantnoodles in de vorm van Aiki Noodles, niet het meest gezonde. Maar tijdens de examenperiodes at ik dit dan omdat het snel klaar was, een beetje comfort gaf en ook omdat het geen brood was.

Als je instantnoodles ziet staan, dan denk je waarschijnlijk niet aan een gezonde maaltijd. Toch heb ik ook dit eens in een gezond jasje proberen stoppen. Dit door het vol te stoppen met groenten en te zorgen voor de juiste balans tussen groenten en noodles. Het leuke is ook, dat je net als bij de potjes uit de winkel er juist nog kokend water aan moet toevoegen en het is klaar.

Bij instantnoodles is het natuurlijk zo dat de noedels belangrijk zijn. Vaak zijn dit eiernoedels of witte rijstnoedels. Als we op zoek gaan naar een gezondere variant, dan kijken we natuurlijk voor eentje waar er veel vezels inzitten. Ja, daar ben ik weer met mijn vezels, maar we willen een gezonde meeneemlunch, dus we willen nadien een gevuld gevoel. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor sobanoedels (of boekweitnoedels), maar je hebt ook noedels op basis van bruine rijst, quinoa en dergelijke. Die op hun beurt ook rijk zijn aan vezels.

We willen er ook veel groenten in stoppen, dus ik kies dan voor groenten die ook lekker zijn als ze nog beetgaar zijn. Want laat ons eerlijk zijn, door er kokend water op te gieten en eventjes te laten staan, is het moeilijk om je groenten doorgaar te krijgen. In deze noedelpot heb ik gekozen voor courgette, champignons, sojascheuten en wortel. Aan de ene kant omdat deze lekker zijn beetgaar en ook omdat deze goed bij elkaar passen qua smaak.

Dan heb je nog een eiwitbron nodig en daarvoor heb ik gekozen voor wat op voorhand gekookte kip. Ik kook deze eigenlijk op het moment dat ik ook mijn noedels voorkook en laat ze samen afkoelen. Daarna snijd ik de kip in stukjes en gebruik ik ze voor in een salade, deze noedelpot, springrolls, wraps of dergelijke. Ik bewaar de gesneden kip in een afgesloten doosje in mijn koelkast.

Als laatste voeg ik er natuurlijk ook nog wat groentebouillon aan toe om een smaakmaker te hebben. Deze koop ik gewoon in poedervorm en is dan makkelijk om toe te voegen in de juiste portie. Alles gaat mooi samen in een weckpot (dezelfde soort als die ik gebruik voor saladjars) en zo de koelkast in. Als de pot klaar is en ik de koelkast afgesloten staat, is hij nog 3 dagen goed. Dus je kan hem gerust voor meerdere dagen maken. 

Zo heb je een simpele en lekker lunch klaargemaakt die toch volledig anders is dan boterhammen. Het leuke is, dat je een deel van deze ingrediënten ook kan gebruiken om een springroll of wrap mee te maken. Dus als je op zondag aan het foodpreppen bent, kan je hiervan meerdere dingen maken. 

Instantnoodles met kip en groenten

Ingrediënten (voor 2 potten):

 • 1 wortel
 • 1/2 courgette
 • 5 à 6 champignons
 • 2 handen sojascheuten
 • 1 kippenfilet
 • 2 eetlepels groentebouillon
 • 80g sobanoedels

Bereidingswijze:

 1. Maak slierten van de courgette en de wortel met behulp van een dunschiller.
 2. Meng deze en leg deze onderaan de pot.
 3. Snijd de champignons fijn en leg deze op de groenteslierten.
 4. Werk de groenten af met de sojascheuten.
 5. Kook nu de kip gaar in een beetje groentebouillon (zorg dat je er nog over hebt voor de pot). Kook ook de sobanoedels gaar.
 6. Snijd de kip in stukken en verdeel over de potten.
 7. Voeg de bouillonpoeder toe en werk af met de noedels.

Als de pot klaar is, dan kan je deze in de koelkast plaatsen om de volgende dag mee te nemen naar het werk. Daar dien je er dan enkel kokend water op te gieten, de pot terug dicht te doen en te laten trekken voor ongeveer 5 minuten. Nadien kan je genieten van de soep.

Smakelijk!

Lotte