Gefermenteerde groentjes

22-04-2019

Gevarieerd eten, meer groentjes, meal preppen... Wanneer je gezond wil eten komt er plots van alles op je af. Je moet even je automatische piloot zien te doorbreken en volop aandacht besteden aan wat je eet, maar ook wanneer je alles in huis haalt en voorbereidt. Daarom wil ik jullie een makkelijke én gezonde truc leren om steeds een lekkere portie groentjes in huis te hebben.

Voedingsmiddelen fermenteren doet je misschien denken aan je grootouders, maar het is de dag van vandaag weer helemaal hip! Het is één van de oudste manieren om voedsel te bewaren.

Door het fermentatieproces ontstaan er goede bacteriën. Deze hebben een positief effect op je darmflora en zorgen ervoor dat de groenten lekkerder en makkelijker verteerbaar zijn.


Iedereen kan groenten fermenteren. Het kan haast niet misgaan! Hieronder geef ik je een aantal basisprincipes mee.

  1. Het fermentatieproces gaat door in afwezigheid van zuurstof. Je zult dus op zoek moeten gaan naar een weckpot of een andere glazen pot die je goed kunt afsluiten. Belangrijk is dat de groenten onder water blijven. Je kunt er eventueel nog een bordje of zakje gevuld met pekelwater op leggen voor je de pot sluit.
  2. Werk altijd hygiënisch en was de potten en andere attributen die je wil gebruiken eerst goed uit. Steriliseer indien gewenst even door onder te dompelen in kokend water.
  3. Om te bewaren gebruiken we een zoutoplossing of pekel. Dit helpt mee om de groei van slechte bacteriën te onderdrukken. Ofwel voeg je 1 eetlepel zout toe per kilogram groenten en masseer ze hiermee in. Ofwel kun je ervoor kiezen om een zoutoplossing te maken van 5% (= 50 g zout op 1 liter water) en voeg je deze bij de ongezouten groenten in de weckpot.
  4. Naast groenten kun je nog allerlei smaakmakers toevoegen zoals wat witte wijn azijn, balsamico... of venkelzaad, gember, cardamom, steranijs, look, kruidnagel, jeneverbessen en curcuma. De keuze mogelijkheden zijn eindeloos.
  5. Als alles goed onder water staat draai je vervolgens het deksel stevig dicht en laat je de groentjes een week bij kamertemperatuur fermenteren. Zet ze dus niet in de koelkast want dan stop je het fermentatieproces zo goed als.
  6. Zijn de groentjes genoeg gefermenteerd? Zet ze vanaf dan in de koelkast. Eens je de pot hebt geopend bewaart hij gekoeld nog minstens een paar weken.

Waar kan je gefermenteerde groentjes bij eten? Ze zijn een extra smaakmaker bij zowat alles! Gebruik ze in salades, als extra portie groenten bij de warme maaltijd, tussen de boterham, bij de BBQ...

Gefermenteerde groentjes

Ingrediënten (voor 4 à 6 porties)

  • 125g wortel
  • 125g komkommer
  • 125g rammenas
  • 125g rode ui
  • 1/2 eetlepel zout
  • 2 teentjes look
  • Een paar takjes verse oregano & tijm (of andere kruiden naar keuze)

    Bereidingswijze

    1. Was de groenten en rasp ze grof. Pel de lookteentjes.
    2. Neem 1/2 eetlepel zout en masseer deze in in de groentemengeling.
    3. Voeg de groentjes toe aan de gesteriliseerde weckpot samen met de teentjes look en de verse oregano & tijm.
    4. Vul aan met water tot alle groenten onder staan. Indien nodig voeg je nog iets toe bovenop de groenten om zeker te zijn dat ze volledig in het water zitten (zie uitleg basisprincipes).
    5. Na een weekje bij kamertemperatuur zijn je groentjes klaar om je salades of maaltijden aan te vullen! Bewaar ze vanaf dat moment in de koelkast.

    Smakelijk!