Gezond feestmenu

16-12-2017

Hier vind je ons gezond feestmenu. Alle onderstaande gerechten zijn voor 4 personen, hopelijk kom je hierdoor ook in de feeststemming.

Voorgerecht: open ravioli met aardpeer

INGREDIËNTEN:

  • 4 (volkoren) lasagnebladen
  • 200g verse spinazie
  • 1 sjalotje
  • 125g champignons
  • 125g oesterzwammen
  • Peper, zout, lookpoeder en andere kruiden naar keuze
  • Een scheutje light room
  • Olijfolie

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Breng een grote kookpot water met zout, en een scheutje olijfolie aan de kook.
  2. Kook de lasagnebladen beetgaar. (Indien je veel bladen moet koken doe je dit best in enkele keren zodat ze niet aan elkaar kleven.)
  3. Steek 2 rondjes uit 1 lasagneblad of snijd 1 blad in 2.
  4. Leg ze op een propere handdoek, stapel ze niet want dan gaan ze aan elkaar kleven

5. Schil de aardpeer, Snijd in stukken en kook gaar.
6. Pureer met de mixer met een scheutje room, peper en zout en andere kruiden naar keuze zoals rozemarijn of tijm.
7. Snijd de champignons in schijfjes en een sjalotje fijn.
8. Stoof het sjalotje in wat lijfolie, doe er de champignons en de spinazie bij en laat even stoven.
9. Kruid met peper, zout en lookpoeder.
è Dit kan je allemaal op voorhand uitvoeren, zodat je de avond zelf juist nog alles dient samen te stellen.
10. Breng een kom water aan de kook.
11. Zorg ervoor dat de aardpeerpuree en de groentjes warm zijn.
12. Kook de lasagnebladen nu nog even tot ze gaar zijn.
13. Leg onderaan elk bord een lasagneblad.
14. Leg daarop een lepel aardpeerpuree, nog een lasagneblad en de mix van champignons en spinazie.
15. Werk af met een heel klein scheutje room.

Hoofdgerecht: zalm met kruidenkorst

INGREDIËNTEN:

  • 725g zalmfilet (4 x +/- 180g)
  • 4 eetlepels philadelphia light
  • 1 handje peterselie
  • 1 sjalot
  • Zeste van ½ citroen
  • 1 teentje look
  • 4 tomaten
  • 1 courgette
  • 600g aardappelen (geschild)
  • Peper, zout, lookpoeder en italiaanse kruiden
  • 1 broccoli
  • 1 bloemkool
  • 100 ml magere melk
  • olijfolie

BEREIDINGSWIJZE:

  1. Snijd de bloemkool en de broccoli in roosjes en stoom beiden apart, tot ze gaar zijn (+/- 20 min.).
  2. Mix de bloemkool met 50 ml magere melk en kruid met peper en zout.
  3. Mix de broccoli met 50 ml magere melk en kruid met peper en zout.
  4. Snipper een sjalotje, een teentje look en de peterselie fijn.
  5. Meng hierbij de zeste van ½ citroen.
  6. Besmeer de zalmfilet met de philadelphia en bestrooi met de kruiden.
  7. Snijd de tomaten in 2, plaats in een ovenschaal en kruid met peper, zout en italiaanse kruiden.
  8. Snijd de courgette in reepjes. Kruid met peper, zout en italiaanse kruiden en meng met 2 eetlepels olijfolie.
  9. Doe nu ook in een ovenschaal.
  10. Rasp de aardappelen, dep ze een beetje droog met keukenpapier of een propere keukenhanddoek en doe in een kom.
  11. Kruid met peper, zout en lookpoeder.
  12. Bak ze op voorhand of à la minute (als je ze krokanter wilt). Om ze goed te kunnen bakken en omdraaien bak je best aparte kleine porties. Indien je dat hebt kan je dat in van die ijzeren bakringetjes doen. Druk goed aan en laat de eerste kant goed kleuren. Draai om en laat nu de 2 de kant goed kleuren.

Tip: heb je geen bakringetjes, bak ze dan in kleine hoopjes, maar druk ze zeker goed aan in je pan.

èDe vorige stappen kun je op voorhand voorbereiden.

  1. Plaats de vis en de groenten ongeveer 20 min. in de oven (afhankelijk van de grootte van je stuk vis). Controleer regelmatig.
  2. Warm de puree 'tjes op in de microgolfoven.
  3. Als je de rösti's op voorhand hebt gemaakt, kan je ze zowel in de oven als in de microgoloven heropwarmen.
  4. Zorg ervoor dat alles warm genoeg is om de borden te dresseren. (Het helpt als je warme borden hebt.)
  5. Doe een lepel broccolipuree en bloemkoolpuree op het bord. Plaats daarnaast een stuk zalm, een tomaat, aardappeltje en wat courgette.

SMAKELIJK!

Dessert: kerstbuche

INGREDIËNTEN:

Voor de rolbiscuit:

  • 5 eieren
  • Zoetstof ter vervanging van 100g suiker
  • 60g bruine bloem/ volkoren speltbloem
  • 40g amandelpoeder
  • 40g cacaopoeder
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • Vanille-extract
  • Scheutje olie

Voor de vulling:

  • 250g ricotta
  • 250g volkoren/6-granen speculoos
  • 1 kop koffie
  • Vanille- extract

Afwerking:

  • 125g ricota
  • 1 vanillestokje
  • Zwarte chocolade (schilfers)

BEREIDINGSWIJZE:

Voor de rolbiscuit:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Splits de eieren.
  3. Klop het eigeel op met de helft van de zoetstof.
  4. Klop het eiwit stijf met de 2 de helft van de zoetstof.
  5. Meng de opgeklopte eigelen met de cacaopoeder, amandelpoeder, bruine bloem, bakpoeder en speculaaskruiden.
  6. Meng hier voorzichtig het opgeklopt eiwit onder.
  7. Vet de bakplaat in met olie (tegen het verschuiven van het bakpapier.
  8. Leg hierop het bakpapier.
  9. Giet het deeg hierop en strijk het mooi open zodat de laag overal ongeveer even dik is.
  10. Bak 15 min. in de voorverwarmde oven.
  11. Keer om op een propere handdoek en laat zo afkoelen met de bakplaat erop.

Voor de vulling:

  1. Week de speculoosjes in de koffie.
  2. Plet ze tot een puree en zeef het mengsel.
  3. Meng met enkele druppels vanille extract en de ricotta.
  4. Wanneer de biscuit is afgekoeld, haal je het vel bakpapier ervan.
  5. Bestrijk de biscuit met de vulling.
  6. Rol voorzichtig op. Het kan zijn dat er wat barsten ontstaan, maar rol gewoon voorzichtig verder.
  7. Draai in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.

Voor de afwerking:

  1. Haal de zaadjes uit een vanillestokje en meng met de ricotta.
  2. Doe dit geheel in een spuitzak en spuit zigzag over de buche.
  3. Rasp er een beetje pure chocolade over.
  4. Werk indien gewenst af met wat typische kerstversiering.