Gewicht en zelfvertrouwen

02-03-2018

Vaak worden deze 2 begrippen niet in dezelfde zin gebruikt, want heel veel mensen voelen zich slecht in hun vel. In dit blogbericht willen we eens bekijken hoe deze 2 samenhangen en hoe we ons gewicht kunnen bekijken. Want laat ons eerlijk zijn het getal dat op de weegschaal staat zou niet mogen bepalen hoe wij ons voelen.

Wil jij graag wat gewicht verliezen? Dan is de weegschaal waarschijnlijk jouw grootste vijand. Telkens als je er gaat opstaan zie je geen verbetering of verandering. Heb je een feestje? En is er de volgende dag een kilo bij op de weegschaal? Dat kan er inderdaad voor zorgen dat de moed je in de schoenen zakt.

Probeer je vooral niet vast te pinnen op het cijfer die je ziet wanneer je op de weegschaal staat. Het is vooral belangrijk dat je jezelf goed voelt in je vel. Want dat heeft je meer zelfvertrouwen. Bij de meeste mensen gaat een gewichtsdaling dan ook gepaard met een stijging van het zelfvertrouwen en daardoor voelen ze zich beter in hun vel.

Het cijfer op de weegschaal mag ons leven niet bepalen! 

Het is niet de bedoeling dat je hiervoor één of ander speciaal dieet volgt. Een gewone gezonde en evenwichtige voeding is voldoende! Daarin is niets verboden, maar bepaalde voedingsmiddelen dienen wel met mate gebruikt te worden.

We streven naar een gezond gewicht en het aanpassen van ongezonde voedingsgewoontes kan al een klik zijn om je beter te voelen. Een resultaat van deze wijzigingen is mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste. 

Het is natuurlijk niet nodig om je elke dag te wegen. Dit gaat uiteraard gepaard met frustraties wanneer je dat cijfer niet ziet veranderen of telkens ziet schommelen. Plan voor jezelf bijvoorbeeld 1 dag per week in om je te wegen. En doe dit altijd ongeveer op hetzelfde tijdstip en met (ongeveer) dezelfde kledij aan. Zie jezelf geen verbetering? Geef dan zeker de moed niet op want er is veel meer dan enkel je gewicht!

Als diëtisten verleggen wij graag de focus van gewicht naar de lichaamssamenstelling. Wanneer je bij ons langskomt meten we meer dan enkel je gewicht. We bepalen je vetpercentage, je spiermassa, je vochtgehalte, enzovoort. Bovendien kijken we waar de vetmassa zich vooral situeert in je lichaam. Dit heeft een relatief volledig beeld waardoor we je optimaal kunnen ondersteunen

WAT LEREN WE UIT HET LAATSTE VOEDSELCONSUMPTIEONDERZOEK?

In Vlaanderen heeft 16% van de jongeren overgewicht en 5% obesitas (in 2013), bij de volwassenen is dat respectievelijk 48% en 13%. Dit is een toename in vergelijking met vorige metingen. Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren hun lichaam verkeerd inschatten. Meisjes vinden zichzelf vaker te dik dan jongens. Jongens vinden zichzelf dan weer vaker te mager. Maar slechts 48% van de obese meisjes vind zichzelf ook echt te dik. Bij de jongens is dat 46.5%. In onderstaande grafiek kan je hiervan een mooi beeld krijgen.

Heb je na het lezen van dit blogbericht vragen over je eigen gewicht? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Bronnen:

(1) Vlaams Instituut Gezond Leven

(2) Hoge Gezondheidsraad

(3) Foodinaction

(4) Eigen ervaringen uit de praktijk