Gebakken zalm met een frisse tomatensalade

11-07-2018

Op zondag heb ik wat meer tijd om te koken en ook tijd om wat te experimenteren. Ik had zelf zin in een stukje zalm, maar ik wou er toch eens iets anders mee doen. Vroeger combineerden mijn ouders gerookte zalm met mierikswortel, dus dit wou ik ook doen. Gewoon een sausje maken met daarin mierikswortel is niets voor mij, dus heb ik me uitgeleefd. Eerst wat kookboeken geraadpleegd en dan er mijn eigen ding van gemaakt. Ik vond het alvast een geslaagde combinatie, hopelijk jij ook!

Omdat we thuis met 2 steeds van mijn creaties genieten, is het onderstaande gerechtje ook geschreven voor 2 personen. Alleen van de mierikswortelcrème maak je meer dan wat je nodig hebt. Dit omdat het anders niet te mengen valt.

INGREDIËNTEN:

Voor de mierikswortelcrème:

  • 2 eetlepels ricotta
  • 2 koffielepels mierikswortel
  • 1 lente-uitje
  • 1 koffielepel bladpeterselie
  • 1 koffielepel dragon
  • Peper
  • Zout

Voor de sjalotjes:

  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 sjalotje
  • zout

Voor een volledig recept:

  • 300g tomaten (verschillende varianten en kleuren, maakt het allemaal net wat mooier)
  • 300g krielaardappelen
  • 2 zalmfilets met het vel aan
  • 1 eetlepel olie of bakmargarine
  • peper
  • zout

BEREIDINGSWIJZE:

Voor de crème:

  1. Snijd het lente-uitje in fijne ringen;
  2. Snipper de peterselie en de dragon;
  3. Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng goed onder elkaar;
  4. Voeg eventueel extra kruiden of mierikswortel toe naar eigen smaak.

Voor de sjalotjes:

  1. Snijd de sjalot in fijne ringen;
  2. doe deze in een kommetje en voeg de witte wijnazijn en zout toe;
  3. Laat dit in de koelkast rusten zodat het zuur in de sjalot kan trekken.

Voor de tomaatjes:

  1. Snijd de tomaten in verschillende groottes. Zorg ervoor dat dit voldoende gevarieerd is, dit zorgt ervoor dat het er leuker uitziet op je bord.
  2. Met de tomaten zelf dien je niets meer te doen totdat je alles opdient.

De moment suprême:

  1. Snijd de krielaardappeltjes in verschillende groottes en kook deze in licht gezouten water gaar;
  2. Bak de zalm gaar in de olie of in de bakmargarine. Kruid deze ook met peper en zout;
  3. Als alles klaar is, dan kan je het bord klaarmaken:
    1. Doe aan 1 kant een laagje van de mierikswortelcrème;
    2. Schik hierop de tomaten (zorg voor een leuke afwisseling);
    3. Werk de tomaatjes af met de sjalotjes;
    4. Verscheur er ook nog wat bladpeterselie op;
    5. Leg het stukje zalm naast de tomaten en schik ook de krielaardappeltjes op het bord.
  4. Dien op!