Feestmenu 1

20-12-2016

Tijdens de feestdagen is het vaak moeilijk om gezonde inspiratie te vinden voor wat je moet klaar maken. Naast het gratis E-book rond gezond hapjes, heb je hier een voorbeeld menuutje om je inspiratie te geven. Binnenkort volgt ons tweede menu en hopelijk kan je dan ook gezond en lekker eten deze feestdagen.

SOEPJE VAN SCHORSENEREN MET GEGRILDE SINT-JAKOBSNOTEN

Ingrediënten:

  • Peper en zout
  • Enkele blaadjes peterselie
  • 100 ml magere melk
  • Scheutje azijn
  • 1 ui
  • 1 wit van prei
  • 500g schorseneren
  • 1 l groentebouillon (1l water+ 2
  • vetarme groentebouillonblokjes)
  • 8 St- Jakobsnoten

Bereidingswijze:

  1. Vul een bakje water en doe er een scheutje azijn in.
  2. Was de aarde van de schorseneren, schil ze, snijd ze fijn en leg ze in het water met azijn (tegen het verkleuren (bruin worden)).
  3. Reinig, was en versnijd de prei en de ui.
  4. Breng de groenten aan de kook in het water met de bouillon tot ze gaar zijn.
  5. Mix de soep.
  6. Doe er de magere melk in om een romig effect te krijgen en kruid met peper en zout.
  7. Laat de grillpan heet worden op het vuur. Grill de St- Jakobsnoten.
  8. Schep de soep in een diep bord, leg er per persoon 2 St- Jakobsnoten in en werk af met wat peterselie.
  9. Dien op.

ROSBIEF OP EEN BEDJE VAN BOSCHAMPIGNONS MET PUREE VAN ZOETE AARDAPPEL EN EEN GROENTENTAARTJE

Ingrediënten:

Voor de puree van zoete aardappel:

  • 450g zoete aardappel
  • 150g gewone aardappelen
  • 125ml magere melk
  • Peper, zout en nootmuskaat

Rosbief:

  • Stuk rosbief (+/- 500g)
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels margarine
  • 1 kg boschampignons

Groentetaartje:

  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 3 grote wortelen
  • Peper en zout

Saus:

  • 1 blokje vetarme vleesbouillon
  • 300 ml water
  • 3 eetlepels donkere maïzena

Bereidingswijze:

  1. Reinig, was en versnijd de groenten voor het groententaartje in fijne schijfjes.
  2. Stapel ze in torentjes op elkaar (begin en eindig met courgette) en kruid met peper en zout.
  3. Gaar de torentjes zo'n 20- tal minuten in de oven.
  4. Schil de aardappelen en zoete aardappelen en breng aan de kook.
  5. Kruid de rosbief met peper en zout.
  6. Bak de rosbief aan (+/- 10 min. aan beide kanten) met een takje rozemarijn en leg in een ovenschaal.
  7. Gaar nog 15 min. verder in de oven.
  8. Bereid de saus , voeg het water en bouillon toe aan de pan waar het vlees in gebakken werd, laat even koken en dik in met maïzena.
  9. Stamp de aardappelen en zoete aardappelen en voeg de magere melk toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  10. Dresseer op het bord.

SABAYON VAN KRIEKENBIER MET RODE VRUCHTEN EN YOGHURTIJS

Ingrediënten:

Sabayon:

  • 4 eigelen
  • 4 dopjes zoetstof
  • 6 eierdopjes kriekenbier
  • 1 bokaal kersen op sap

Yoghurtijs:

  • 300 ml magere yoghurt
  • 150ml slagroom
  • Zoetstof ter vervanging van 100g suiker
  • 1 zakje zoetstof met vanillesmaak

Bereidingswijze:

Voor het ijs:

  1. Meng de yoghurt met de zoetstof en de vanillezoetstof.
  2. Klop de slagroom stijf.
  3. Schep het yoghurtmengsel voorzichtig door de slagroom.
  4. Doe in de ijsmachine en laat draaien (volg de gebruiksaanwijzingen op de machine).
  5. Plaats in de diepvries en roer +/- om de 30 min.

Voor de sabayon:

  1. Giet het vocht van de krieken af en warm ze op een licht vuurtje.
  2. Klop de eigelen los, voeg er de zoetstof en het kriekenbier aan toe.
  3. Klop op een gemiddeld vuur tot een luchtig geheel.
  4. Doe een bolletje yoghurtijs in het glas, enkele krieken en giet er wat van de sabayon over.

TIP: haal het ijs ruim op voorhand uit de diepvries anders is het heel hard om te scheppen.