Creaties met aardappelen

12-12-2018

Aardappelgerechten zijn tijdloos, leuk om te maken en vallen bij iedereen in de smaak. Naar de feestdagen toe, kies ik voor 2 heerlijke aardappelcreaties waarmee je ongetwijfeld zal scoren bij je gasten! Een heerlijke klassieker als gratin dauphinois en sierlijke Pommes duchesse om de vingers bij af te likken. 

Ingrediënten gratin dauphinois

  • 500g aardappelen
  • 100g emmentaler light
  • 250 ml light room 7%
  • 3 teentjes look
  • peper, zout, tijm, rozemarijn, nootmuskaat

Bereidingswijze gratin dauphinois

Wrijf een ovenschotel in met boter. Schil de aardappelen en snij deze in dunnen plakjes. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schotel en kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat. Laat de room met de teentjes look, tijm en rozemarijn opkoken en giet vervolgens over de gevulde schotel. De plakjes aardappel mogen net niet onder staan. Bestrooi de bovenste laag met gemalen kaas.

Gaat het geheel in een oven van 175°C tot het een mooie goudgele kleur heeft. Laat ongeveer 45 minuten in de oven en prik af en toe eens in de gratin om te voorkomen dat de aardappelen te gaar worden. Een eenvoudige manier om te weten wanneer de aardappel gaar zijn is de gratin eruit nemen wanneer je net geen weerstand meer voelt bij het prikken.

Ingrediënten pommes duchesses

  • 500g aardappelen
  • 100 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze Pommes duchesses

Kook de aardappelen in zout water gaar (ongeveer 20 min). Giet de aardappelen af maar vang een kopje van het kookvocht op. Stamp de aardappelen met een stamper tot puree. Roer er de melk bij en de boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm de oven op 190°C. Schep de puree in een spuitzak en spuit rozetten van ca 4 cm doorsnee op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de Pommes ongeveer 25 minuten in de oven en dien op in een mooi schaaltje!

Laat het culinaire feest beginnen!