Boekweitpizza

Eens zin in een heerlijke pizza? Dan kan je hier meer vinden over onze boekweitpizza's.

Ik heb deze pizza ontwikkeld, niet om dat boekweit één of andere superfood is, maar tijdens een consultatie kreeg ik de vraag van iemand hoe ze pizza kon maken met boekweit. Dus ben ik aan de slag gegaan om dit receptje uit te werken, want soms kan het moeilijk zijn om constant op nieuwe ideetjes te komen!

Boekweit is eigenlijk geen graan, maar een zaad, wist je dat?

Boekweit is in gebruik, vaak wat minder makkelijk dan gewone bloem. Daarom dat het soms moeilijk is om de juiste verhoudingen te vinden. Je gaat dat ook merken bij dit deeg, als je er aan bezig bent is het immens plakkerig en denk je dat er een pak meer meel bij moet. Doe dit zeker niet of je gaat een baksteenpizza creëren. De plakkerigheid is volledig normaal.

Door de bloem te vervangen door boekweit, heb je nog steeds een bodem die rijk is aan vezels. Wel heeft boekweit een aparte smaak die niet iedereen kan bekoren. Het is dus natuurlijk nog een vraagteken wat je er zelf van gaat vinden.

Ik heb hier gekozen voor een zeer simpele pizza die als hapje kan gegeven worden. Omdat ik dit zelf tussen de consulten door aan het ontwikkelen was. Je kan hier natuurlijk nog alle kanten mee op. Je kan veel meer groenten eraan toevoegen of het toch als grote pizza serveren. De keuze is aan jou!


Boekweitpizza's

Ingrediënten (voor 4 kleine pizza's):

  • 100g yoghurt
  • 100g boekweitmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Zout & zwarte peper
  • 200ml tomatenpassata
  • 1 pakje mozzarella
  • 3 sneetjes hesp
  • Oregano
  • 100g rucola
  • Verse basilicum

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C
  2. Meng de yoghurt, het boekweitmeel, het bakpoeder en een snuif peper en zout in
    een grote kom. Doe dit eerst met een lepel en van zodra je een iets vaster deeg krijgt, met de hand.
  3. Strooi wat boekweitmeel op een werkvlak en leg het deeg hier bovenop. Kneed het deeg gedurende 3 minuten zodat alles goed gemengd is.
  4. Rol het boekweitdeeg tot een mooi bol en verdeel in 4 gelijke stukken.
  5. Rol elk stuk deeg uit tot een mooie platte pizza en leg de pizza op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Doe op elke pizza passata, peper en zout, sneetjes mozzarella en sneetjes hesp. Bestrooi met oregano.
  7. Bak de pizza's gedurende 8 a 10 minuten in de oven.
  8. Werk af met rucola en verse basilicum

Smakelijk!

Lotte