Bloemkoolbrood

20-11-2017

Vorige week hadden we nog wat bloemkool over na een workshop, dus dat betekent een nieuw receptje met bloemkool. Zelf ben ik zot van bloemkool en dit zowel rauw als gekookt, maar ik weet dat dit niet bij iedereen het geval is. Daarom dat ik gekozen heb voor een receptje waar de bloemkoolsmaak niet in overheerst. Daarnaast is het een leuke vervanger voor een boterham, voor als je deze, net zoals ik, soms beu bent.

Zo is ons bloemkoolbrood ontstaan. In onderstaand filmpje en het recept kan je zien hoe gemakkelijk het is om bloemkoolbrood te maken. Misschien is het ook belangrijk om eens uit te leggen waarom we voor bepaalde ingrediënten gekozen hebben zodat dit ook duidelijk is. Zoals al vermeld, was de bloemkool een overschotje, dus daarom dat ik hiervoor gekozen heb. Je kan gerust ook gebruik maken van andere groenten, alleen kan het dan zijn dat je verhoudingen veranderen. Hou er ook rekening mee dat je kiest voor groenten met redelijk wat koolhydraten, deze gaan ook een deel verantwoordelijk zijn voor onze binding. Om ervoor te zorgen dat ons brood niet uit elkaar brokkelt.

Er is natuurlijk nog een voordeel aan gebonden. We raden altijd aan om groenten bij onze lunch te eten, zodat we hun vitaminen en mineralen binnen krijgen. Daarom dat we er hier voor kiezen om groenten in ons brood te verwerken, zo krijgen we minder effectief brood binnen en wel meer groenten. Toch een win-win situatie.

Waarom kiezen we voor volkoren bloem?

Hier is het antwoord relatief simpel, we kiezen voor volkoren bloem omdat deze veel meer vezels bevat dan witte bloem. Door deze vezels gaan we merken dat ons brood ons langer een gevuld gevoel gaan geven. Als we deze als lunch eten, dan is dit zeker aan te raden, want te snel terug honger krijgen kan ervoor zorgen dat we meer zin krijgen in tussendoortjes (of ongezonde snacks, wat we liever vermijden).

Waarom kiezen we ook voor kikkererwtenmeel?

Dit is misschien minder voor de hand liggend, maar er is ook wel een reden waarom we kiezen voor kikkererwtenmeel. Als we naar deze meelvariant kijken, dan zien we dat er veel eiwitten inzitten. Wat er dus op zijn beurt voor gaat zorgen dat ons brood ook meer eiwitten gaan bevatten. De functie van onze eiwitten is terug voor de verzadiging, we merken dat eiwitten ook een verzadigd gevoel gaan geven en ook een langdurig verzadigend gevoel. Dus terug een win-winsituatie.

En de andere ingrediënten?

De eieren hebben we natuurlijk nodig voor de binding en om ervoor te zorgen dat we een mooi aan elkaar hangend brood creëren. Ook gaat dit zorgen voor meer eiwitten in ons brood, dus ook voor het verzadigingsgevoel zal het ons helpen. De kruiden worden toegevoegd puur voor de smaak. Zelf durf ik er redelijk wat kruiden bijdoen, want ik vind dat het brood dit toch vraagt.

Hieronder kan je het receptje van ons bloemkoolbrood vinden, hopelijk geniet je er ook van!

INGREDIËNTEN:

  • 1/2 bloemkool
  • 25g volkoren meel
  • 25g kikkererwtenmeel
  • 2 eieren
  • Provençaalse kruiden
  • Peper en zout

BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de bloemkool in stukken en hak deze fijn totdat je bloemkoolrijst krijgt. Meng de bloemkool met de 2 soorten meel en ook met de eieren. Meng goed door elkaar en kruid ondertussen ook af met peper, zout en Provençaalse kruiden. Doe je mengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en duw het deeg plat. Zorg ervoor dat dit egaal is, zodat elk stuk brood even goed gebakken zal zijn.

Bak je brood gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Na het bakken laten we het eerst afkoelen en dan kan je het brood snijden in sneden zoals je zelf wenst.

SMAKELIJK!

Wil je weten wat wij op ons bloemkoolbrood doen als lunch? Hou onze recepten dan in de gaten, want dit zullen we snel delen.