Aardpeer pastinaak soep

27-02-2019

Ondanks het mooie weer, had ik toch nog zin in een soepje. Daarom heb ik ervoor gekozen om eens een soepje te maken met de verloren groenten, namelijk aardpeer en pastinaak.

Aardpeer en pastinaak wat zijn dat? Het is niet erg als je deze groenten niet kent, ze worden ook wel vergeten groenten genoemd. Aardpeer is een knol die een lichte zoete smaak heeft, pastinaak daarentegen behoort tot de familie van de wortelsoorten en heeft een anijsachtige, licht zoete smaak. Beide groenten kun je in verschillende gerechten verwerken, maar de combinatie van deze twee vergeten groenten in een soep is heerlijk.

Ze behoren dan wel tot de vergeten groenten als we kijken naar de voedingswaarde bevatten ze veel koolhydraten en leunen ze dichter aan bij aardappelen. Overdrijf dus zeker niet, in tegenstelling tot andere groenten kun je deze niet onbeperkt eten. Dit is ook de reden waarom we het een maaltijdsoep noemen.

Aardpeer en pastinaak rekenen we door hun hoeveelheid koolhydraten liever bij de aardappelen dan bij de groenten.

Om de maaltijd volledig te maken kun je een linzensalade serveren bij de soep. Dan zorgen we ook nog voor een extra bron van eiwitten bij ons gerechtje. Hoe je deze linzensalade eventueel kan maken kan je binnenkort in een ander blogberichtje lezen. 

Aardpeer en pastinaak soep

Ingrediënten:

  • 300g aardpeer

  • 300g pastinaak

  • een grote ui

  • een teentje look

  • peper en zout

  • gedroogde tijm en laurier

  • bereide groente bouillon (750 ml)

  • pompoenpitten

  • verse peterselie

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardpeer en pastinaak, snijd ze in grove stukken en zet even aan de kant.
  2. Snipper de ui en look fijn.
  3. Laat een eetlepel margarine in een grote pot smelten.
  4. Stoof de ui en look aan.
  5. Voeg de grove stukken aardpeer en pastinaak toe en laat alles even aanstoven.
  6. Kruid met wat peper, zout en gedroogde tijm en voeg een blaadje gedroogde laurier toe.
  7. Voeg de groente bouillon toe en laat de soep 20 minuutjes pruttelen met het deksel half op.
  8. Vis het laurier blaadje uit de soep en mix.
  9. Laat de soep nog even doorkoken nadat hij gemixt is.
  10. Voeg, indien hij te dik is wat water toe.
  11. De afwerking: Schep de soep uit in een kommetje. Rooster wat pompoenpitten en snijd wat peterselie fijn. 

TIP: zout op de groenten zorgt dat de smaak van groenten vrijkomen, maar overdrijf niet, je wilt extra smaak van je groenten en geen zout boel.

SMAKELIJK!

Emma (stagiaire)