Shakshuka

27-09-2019

Ontbijten, het is altijd een leuk momentje en het liefst neem ik er ook wat tijd voor. Ook ben ik zelf niet zo'n grote broodeter (maar dat weet je ondertussen al), dus zoek ik graag naar een alternatief. Vandaag begint het weekend en daarom dat ik er ook voor gekozen heb om een iets uitgebreider ontbijt te maken met alle dingen die ik lekker vind.

Ik heb gekozen voor een shakshuka, want daarin zitten er eitjes (njam), tomaten (mmm, ook zo lekker), paprika (of ik stop dat toch in mijn versie) en heerlijke kruien (za'atar for the win). Er bestaan waarschijnlijk honderden variaties van shakshuka, dus je kan er ook een variatie van maken die je zelf lekker vindt. Zo'n warm en hartig ontbijtje smaakt nu al, maar als de winter straks voor de deur staat gaat deze nog vaak bij mij op het menu staan.

Het is ook zo dat ik dit nu als ontbijt eet, maar je kan er ook altijd voor opteren om dit te eten als lunch of avondmaal. Het hangt er een beetje vanaf wat je al kan eten vanaf 's ochtends. Er zijn mensen die dit misschien niet kunnen eten 's ochtends, maar dan kan je er dus zeker van genieten op een ander moment van de dag.

Shakshuka

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 teentje look
 • 6 tomaten
 • 8 eieren
 • Kruiden: za'atar, peper en zout

Bereidingswijze:

 1. Was de paprika's en snijd deze in kleine blokjes.
 2. Snijd de 5 tomaten in partjes en blend deze totdat je een egale saus krijgt. Je maakt er dus een soort van tomatensmoothie van.
 3. Snipper de look.
 4. Doe de olie in de pan en fruit de look hierin,  bak daarna de paprika stukjes aan. Bak deze gedurende 5 minuten.
 5. Voeg dan de tomatensaus toe en laat het geheel pruttelen.
 6. Kruid de saus met peper, zout en za'atar.
 7. Maak na een 10-tal minuten kuiltjes in de saus en doe hierin je eitje zodat deze kan pocheren/bakken in de saus.
 8. Terwijl de eitjes aan het bakken zijn, snijd je de laatste tomaat in stukjes en deze leg je tussen de eitjes.
 9. Als de eitjes gaar zijn, kan je nog wat verder kruiden. Eventueel kan je het geheel afwerken met nog wat verse peterselie of koriander.
 10. Dien op en geniet ervan!

SMAKELIJK!

Lotte