Risotto met zalm en courgette

28-06-2021

Als ik denk aan de zomer, dan denk ik vaak aan Italië. Gewoon omdat ik daar graag naar toe ga vanwege de sfeer en het prachtige landschap. Daarom dat ik uit nostalgie een risotto heb klaargemaakt, eentje die zeer snel klaar is. Want ik had, voor de verandering, niet zo heel veel tijd en dit is wel iets wat je à la minute moet maken, zodat hij lekker smeuïg is.

De risotto zelf heb ik gemaakt gewoon met risottorijst en groentebouillon. Dit voornamelijk omdat het snel is, want het kan ook met volkoren rijst, maar dan heb ik wat meer geduld nodig. Terwijl ik in de risotto aan het roeren was, heb ik de courgette gesneden en de gerookte zalm. Op het einde alles toevoegen en nog eventjes laten pruttelen. Dit zorgt ervoor dat je courgette zachter is, maar niet tot moes gekookt is. Dit vind ik zelf toch net dat tikkeltje lekkerder.

Zelf heb ik de tip gekregen om de risotto af te werken met wat zeste van citroen. Ik had dit al eens geproefd en vond het toen heerlijk. Dus vandaag heb ik dit er ook aan toegevoegd. Het zorgt zo net voor dat tikkeltje extra, de zurige toets die er in zit en het geeft wat diepte aan het gerecht. Ik heb er zelf voor gekozen om geen kaas of room in de risotto te doen, want dan vind ik dit vaak een redelijk zwaar gerecht. Dus op deze manier is het een heerlijk licht, zomers gerecht.

Ik heb de risotto gemaakt met groentebouillon, maar doordat gerookte zalm al redelijk zout is, heb ik deze wat verdunt. Dus voor het recept heb ik 1 bouillonblokje gebruikt om de liter te maken en ook als er extra water bij moet, dan is bouillon niet nodig. Anders is het een zeer zoute risotto, terwijl dat we voor licht gaan.

Risotto met zalm en courgette

Ingrediënten:

 • 150g risottorijst
 • 1 sjalot
 • 1 glas droge witte wijn
 • 1 eetlepel olie
 • 1l groentebouillon (en extra water)
 • 1 courgette
 • 150g gerookte zalm
 • Zeste van 1 citroen

Bereidingswijze:

 1. Snipper de sjalot fijn en fruit deze aan in de olie. Voeg dan de rijst toe en bak deze eventjes aan. Blus het geheel met het glas wijn. Als dit is opgenomen, voeg dan langzaam aan de bouillon toe en roer telkens om deze te laten opnemen. Doe dit, totdat de risottorijst gaar is (afhankelijk van de soort die je gekocht hebt).
 2. Snijd ondertussen de courgette in blokjes en ook de gerookte zalm. Als de risottorijst gaar is, meng hieronder dan de courgette en de gerookte zalm. Voeg nog wat extra water toe en meng roer goed onder elkaar. Laat zachtjes pruttelen voor een 5-tal minuten. Kruid eventueel nog wat af met peper en zout.
 3. Als het klaar is, haal dit van het vuur en bestrooi met de zeste van citroen. 

Smakelijk!