Volkoren focaccia & tomaat

10-07-2020

Een focaccia of ook wel een typisch Italiaans plat brood dat origineel op steen werd gebakken. Wij gaan het een beetje meer hedendaags doen en bakken dit lekkere brood gewoon in de oven. 


Het leuke aan dit brood is dat je heel creatief kunt zijn in de decoratie ervan. Je kunt er gewoon wat kruiden over strooien en vervolgens tomaat of olijven in duwen, maar ik vond het fijn om er eens iets anders mee te doen. Ik gebruikte in dit recept bladpeterselie en kerstomaatjes om een soort plant met bloemen weer te geven op het brood.

Je kunt dit ook doen met reepjes paprika, ringen van rode ui, andere verse kruiden of zelfs versieren met eetbare bloemen (bv. korenbloem, viooltjes, Oost-Indische kers, bieslookbloemetjes, afrikaantjes...). Laat je maar eens gaan ;)

Je kunt het brood serveren bij een salade, soep, een BBQ, als apero of tapas.

Volkoren focaccia & tomaat

Ingrediënten (voor 6 à 8 personen)

  • 500 g volkoren meel
  • 275 g lauw water
  • 3 g zout
  • 7,5 g droge gist
  • 75 ml olijfolie
  • 0,5 el honing
  • Enkele stengels bladpeterselie
  • Een handvol kerstomaatjes
  • Italiaanse kruidenmix

    Bereidingswijze

    1. Doe het volkorenmeel in een kom en maak een kuiltje waarin je het water toevoegt, de gist, de olie en het zout. Probeer ervoor te zorgen dat je de gist en het zout niet rechtstreeks op elkaar legt.
    2. Meng alles goed door elkaar tot een homogeen, elastisch deeg.
    3. Zet het deeg vervolgens aan de kant zodat het gedurende 10 minuten kan rijzen. Dek daarvoor de kom af met plastic folie of een propere keukenhanddoek.
    4. Kies intussen enkele stengels bladpeterselie en snij de kerstomaatje in schijfje en in partjes. Deze ga je gebruiken om je focaccia te decoreren en af te werken.
    5. Neem een bakplaat of vorm en leg er bakpapier in.
    6. Haal het deeg erbij en duw het mooi effen tot op ongeveer 1,5 cm dikte op het papier in de bakvorm.
    7. Leg nu bovenop het deeg de bladpeterselie en tomaatjes en duw ze lichtje in het deeg. Strooi er ook nog wat Italiaanse kruiden over.
    8. Laat het deeg nogmaals 10 minuten rijzen.
    9. Verwarm intussen de oven voor op 220°C.
    10. Na 10 minuten bak je de focaccia af gedurende 20 à 25 minuten.

    Laat het smaken!