Tapas trio

10-06-2019

We hebben er weer een verlengd weekend op zitten en deze tijd van het jaar is dat vaak het moment waarop ik samen met vrienden ga BBQ'en of ga genieten van een gezellige zelfgemaakte maaltijd. In plaats van één groot gerecht klaar te maken, vind ik het eigenlijk veel leuker om een aantal kleinere hapjes te delen met iedereen.

Daarom heb ik gezonde kleine hapjes of tapas voorbereid. Je kunt ze opdienen als aperitief hapje of je serveert ze als volwaardige maaltijd. Maak er in dat geval iets meer klaar, zet nog wat rauwe groenten op tafel en een dipsausje en vul eventueel aan met een stukje brood. Om het tafelmoment helemaal compleet te maken schenk je je gasten nog een zelfgemaakte verfrissende limonade uit. Gegarandeerd een geslaagde maaltijd!

Mini courgette pizza's

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 1 kleine rode ui
  • peper en zout
  • 5 el tomatensaus
  • 50 g mozzarella of geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven op 180°C en zet op grill.
    2. Snijd de courgette in schijfjes van 0,5 cm.
    3. Snijd de ui en paprika in heel fijne reepjes.
    4. Grill de schijfjes 3 min aan elke kant in een grillpan.
    5. Kruid ze af met peper en zout.
    6. Beleg met saus, paprika, rode ui en mozzarella en werk af met wat Italiaanse kruiden.
    7. Plaats ze op een bakplaat of rooster gedurende 1 à 2 min onder de grill tot de kaas gesmolten is.
    8. Werk gerust af met extra toppings naar keuze (bv. olijven, verse tomaat, artisjok, rucola...

    Zoete aardappel schijfjes

    Ingrediënten (voor 4 personen)

    • 1 grote zoete aardappel
    • 2 el olijfolie
    • peper
    • paprikapoeder
    • 5 el gedroogde veenbessen
    • 50 g geitenkaas
    • 50 g pecannoten
    • 2 el balsamico
    • zeste van limoen

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven op 180°C.
    2. Meng de olijfolie met peper en paprikapoeder.
    3. Schil de aardappel en snijd in schijfjes van 1 cm.
    4. Bestrijk de schijfjes met het oliemengsel.
    5. Plaats de schijfjes op een bakplaat en bak 8 à 10 min in de oven.
    6. Beleg de schijfjes nadien met wat veenbessen, geitenkaas, pecannoten en besprengel met wat balsamico.
    7. Werk af met limoenzeste.

    Avocado-zalm toastjes

    Ingrediënten (voor 4 personen)

    • 1/2 komkommer
    • 1 avocado
    • limoensap
    • peper en zout
    • 50 g gerookte zalm
    • bieslook

    Bereidingswijze

    1. Snijd de komkommer in schijfjes van 0,5 cm.
    2. Snijd de avocado in 2 en lepel het vruchtvlees eruit. Meng het vervolgens met wat limoensap, peper en zout.
    3. Leg wat van het avocado mengsel op ieder komkommerschijfje, voeg een stukje zalm toe en werk af met bieslook.

    Smakelijk!