Perenflapjes

30-08-2020

Doordat ik zelf allergisch ben aan appels, wou ik eens een variatie op appelflapjes maken. Dus heb ik het vandaag eens geprobeerd met peren in plaats van appels. Ik vond het alvast lekker en leuk om deze tussendoortjes te maken, want ze zijn enorm snel klaar. 

De flapjes maak ik met filodeeg, want zo krijg je knapperige koekjes en bevatten ze ook minder vet dan als ik ze met bladerdeeg maak. De vulling is een mengeling van peer, samen met wat vanille voor de smaak en ook wat honing voor een karameliserend effect. Zelf voeg ik er ook wat zwarte peper aan toe, dit zorgt voor wat pit. 

Het klinkt misschien raar in een zoet gebakje, maar ik heb het zelf eens geproefd en ik vond het een leuke toets. Dus ik heb het ook geprobeerd in deze flapjes en het experiment was geslaagd. Zelf heb ik er een dipsausje bij gemaakt met skyr en hierin heb ik wat rode vruchten siroop gedaan. Zo krijgt het een ander smaakje, maar is het ook leuk om te presenteren. 

Wil je de flapjes nog een beetje meer pimpen? Dan kan je er altijd voor kiezen om ook nog wat gehakte walnoten onder de peren te mengen. Dit past bij het geheel en zorgt ook voor een extra crunch. Ik had er zelf geen meer in huis, dus kon ik ze zo niet maken, maar de volgende keer probeer ik het zo.

Perenflapjes

Ingrediënten:

  • Filodeeg
  • 2 peren
  • 1 eetlepel honing
  • Enkele druppels vanille essence
  • Een snuifje zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de peren in kleine blokjes, je kan de schil er gerust aanlaten. Meng de blokjes samen met de honing, vanille essence en wat zwarte peper. Zet dit eventjes aan de kant, zodat dit kan trekken.
  2. Leg het filodeeg zodat je makkelijk flapjes kan maken. Dit doe ik door er driehoekjes mee te maken tijdens het plooien en te zorgen dat alles dicht is. Je doet er eerst wat peren in en dan plooi je er driehoekjes mee. Zorg ervoor dat je niet teveel peer er in doet, anders ga je ze niet kunnen plooien. Doe dit totdat je vulling op is.
  3. Leg de driehoekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze gedurende 15 minuten op 180°C. Zo zijn de flapjes klaar en kan je ze lichtjes laten afkoelen. Je kan ze koud opeten of nog lichtjes warm. Zelf vind ik ze het lekkerst nog lauw en dan met een dipsausje erbij.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?