Kruidige rijst

06-02-2021

Dit rijstgerechtje serveer je als bijgerecht. Het is een kruidige versie van de klassieke rijst zoals wij ze vaak klaarmaken. Zijn oorsprong ligt in de Indische keuken waar het heel gewoon is om verschillende kruiden en specerijen te gebruiken. 

Deze rijst kook je eigenlijk in een soort kruidenbouillon die je maakt door kurkuma, laurier, kardemom, kruidnagel en een snuf kaneel toe te voegen. Daarnaast wordt vaak ook een mix van groenten meegekookt met de rijst. In dit gerecht koos ik voor wortel, erwtjes en tomaat maar je kunt er ook andere groenten aan toevoegen zoals broccoli, bloemkool of paddenstoelen.

Kruidige rijst

Ingrediënten (2 personen)

    1. 100g basmatirijst, ongekookt
    2. 1/2 ui
    3. 1 teentje look
    4. 1 wortel
    5. 60g erwtjes, diepvries
    6. 1 grote tomaat
    7. 1 blaadje laurier
    8. 1 kardemompeul
    9. 1 kruidnagel
    10. Snufje kaneel
    11. Snufje kurkuma
    12. Zout
    13. Olie

    Bereidingswijze

    1. Snijd de ui en de look fijn. Snijd ook de wortel en de tomaat in kleine stukjes.
    2. Warm de olie op in een diep pot en fruit hierin de ui en look aan.
    3. Spoel de rijst enkele keren af.
    4. Doe de laurier, kardemom, kruidnagel en kaneel bij de look en ui en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de wortel toe en bak 5 minuten mee.
    5. Kruid met een snuf zout en kurkuma.
    6. Voeg daarna de tomatenblokje toe samen met de erwtjes en 250 ml water en breng aan de kook.
    7. Als laatste voeg je de rijst toe en laat je het geheel koken zonder deksel op de pot. Verlaag na 5 minuten het vuur, zet het deksel op de pot en laat nog 5 minuten verder garen.
    8. Controleer of de rijst gaar is. Indien niet laat je nog enkele minuten verder garen.

    Laat het smaken!