Chili sin carne

06-08-2020

Het is donderdag, dus dat betekent veggiedag. Door de warmte is het soms ambetanter om te koken, maar toch heb ik gekozen voor een simpel stoofpotje, namelijk een chili sin carne. Deze heb ik gemaakt omdat ik nog wat van de basic tomatensaus in mijn koelkast had staan.

Voor de chili sin carne heb ik het mij zelf gemakkelijk gemaakt en heb ik gekozen voor redelijk wat groenten en uiteraard de kidney bonen als vleesvervanger. Daarnaast heb ik er super veel kruiden aan toegevoegd om de kruidige smaak voor een chili te krijgen.

Ik heb nu gewoon mijn kruidenkast geplunderd, maar als je het moeilijk vindt om te weten hoeveel van alles je kan gebruiken, dan kan je in de winkel eventueel ook een mengeling kopen voor chili. Deze vind je vaak bij de producten uit de wereldkeuken en kunnen je helpen om de smaak goed te krijgen. Want als ik eerlijk ben gaat en staat dit gerecht bij de kruiden.

Ik heb er vandaag een redelijke portie van gemaakt, zodat ik er ook wat kan bewaren in de diepvries. Op die manier heb ik op een ander moment ook nog een maaltijd staan als het eens snel moet gaan. De chili heb ik zelf geserveerd met wat zilvervliesrijst die ik heb afgewerkt met limoen en koriander. Dit om te zorgen voor een frisse toets bij de chili.

Chili sin carne

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 300ml basic tomatensaus
 • 150g kidney bonen
 • 100g maïs
 • 1 ajuin
 • 1 teentje look
 • 1 paprika
 • 1 wortel
 • 1 stengel selder
 • 1 eetlepel olie
 • Kruiden: komijn, kaneel, chilipoeder, cayennepeper, paprikapoeder (liefst gerookt), korianderpoeder, peper en zout.

Bereidingswijze:

 1. Snipper de ajuin en de look. Snijd daarna ook alle groenten in blokjes en houd deze apart. Spoel de maïs en de kidney bonen en laat deze uitlekken. 
 2. Doe de olie in een pan en fruit hierin de ajuin en de look. Voeg de groenteblokjes toe en laat deze stoven gedurende een 2-tal minuutjes. Voeg dan de kidneybonen en de maïs toe en roer alles goed onder elkaar.
 3. Overgiet het geheel met de tomatensaus en breng zachtjes aan de kook. Laat het geheel een 5 à 10 tal minuten pruttelen, totdat de groenten gaar zijn. Zet het vuur lager en begin nu te kruiden naar eigen smaak. Kies zelf hoe pikant je de chili wilt of juist hoe zacht. De kaneel kan misschien raar lijken, maar dit zorgt echt voor een extra smaaksensatie in de chili.
 4. Als de chili afgekruid is, kan je deze serveren. Dit kan met rijst of je kan ook kiezen om er eerder brood bij te eten.

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?