Couscous als ontbijt

15-03-2019

Ontbijten, het is één van mijn favoriete momenten. Zelf ben ik daar wel iets saaier in en grijp ik vaak naar een zelf gemaakte granola (mmm, zoals onze bounty granola) of naar een havermoutpap. Maar vandaag wou ik dan toch eens iets anders. 

Om toch niet teveel af te wijken van mijn traditionele ontbijt, heb ik er toch voor gekozen om een papje te maken. Wel met dan een alternatiefje voor de havermout, dus heb ik in mijn kast gekeken voor inspiratie. In mijn kast zag ik volkoren couscous liggen en dus heb ik hier voor gekozen.

Laten we eens een couscouspap maken, dit moet toch ook lekker zijn?

Doordat het volkoren couscous is, zitten er nog steeds veel vezels in. Zodat ik nog steeds een gevuld gevoel heb na het ontbijt. Dan komt het denken over wat ik er bij kan doen. Mijn eigen variatie was iets anders dan wat ik hier deel, dit is wat ik voor mijn vriend heb gemaakt. Zelf ben ik allergisch aan appel en kan ik hier dus niet van genieten, dus laat ik iemand anders genieten. Want mijn variatie was niet zo lekker, wat kan gebeuren als we aan het experimenteren zijn.

Voor de pap heb ik gekozen om deze te maken met amandelmelk (ongezoete), omdat deze er onmiddellijk voor zorgt dat de couscous een licht zoete smaak krijgt als ik hem daarin kook. Afhankelijk van hoe dik je je pap wilt, kan je er meer of minder amandelmelk aan toevoegen. De amandelmelk zorgt er wel voor dat er minder eiwitten inzitten, dus heb ik er nog wat zaden en noten aan toegevoegd. Deze zorgen daarnaast ook voor een extra bite in de pap. 


Couscouspap

Ingrediënten (voor 1 persoon):

 • 50g couscous
 • 200ml amandelmelk
 • 1 koffielepel ahornsiroop
 • Kaneel (naar eigen smaak)
 • 1 eetlepel zaden mix
 • 1 kleine appel
 • 1 eetlepel notenmix 
 • 1 eetlepel pompoenpitten

Bereidingswijze:

 1. Doe de couscous en de amandelmelk in een pannetje, zet het op een laag vuur voor ongeveer 10-15 minuten. Roer af en toe zodat het niet aanbrandt.

 2. Snijd de appel in halvemaantjes leg dit even opzij.

 3. Breng de pap op smaak met een eetlepel ahornsiroop of wat kaneel.

 4. Voeg een eetlepel zadenmix toe en roer de pap om.

 5. Doe de pap in een kom en werk af met de schijfjes appel, de noten en pompoenpitten.

Smakelijk!

Groetjes, Lotte